Onların EYT'yi beklemesine gerek kalmadı! 7 maddeye uyan emeklilik biletini erkenden kapacak

7 madde sayesinde erken emekli olabilirsiniz! Tüm detaylar haberimizde.

Onların EYT'yi beklemesine gerek kalmadı! 7 maddeye uyan emeklilik biletini erkenden kapacak

Emekli olmak isteyenlerin yüzünü güldürecek gelişme! Bu adımlarla erken emekli olmak mümkün! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ERKEN EMEKLİ OLMA YÖNTEMLERİ

Emekli olmak isteyen vatandaşlar emeklilik sisteminde yapılan düzenlemeleri yakından takip ediyor. Emekli olmak için 7 farklı yöntem bulunuyor. Kısmi emekli olabilmek için 15 sene ve 3 bin 600 prim ödemesinin tamamlanması, kadınların 58, erkeklerin 60 yaşını tamamlaması gerekiyor. Aynı zamanda bu yöntem 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası başlayan vatandaşlar için geçerliyor. Daha sonraki tarihler için prim günü 4 bin 500, sene şartı 25'e yükseliyor. Sigortalı olduğu süreçte iş gücünü en az yüzde 60 oranında kaybeden vatandaşlar da 1800 prim günü ödemesiyle malulen emekli olabiliyor. 

erken emekli olma yöntemleri

Erkek çalışanlar da askerlik süreleri sayesinde yaşı geriye çekebiliyor. Sigortalı olmadan önce askerlik yapan vatandaşlar askerlik borçlanmasıyla en az 1 sene erken emekli olabiliyor. Kadın çalışanlar da çocukları için prim kazanabiliyor. 3 çocuğa kadar yapılan doğum borçlanmasıyla 2 bin 160 gün, 6 seneye kadar erken emekli olma fırsatı veriliyor. Engelli bireyler de en az yüzde 40 engelli raporlarıyla erken emekli olabiliyor. İşe giriş tarihine göre engelli bireyler 15 sene ve 3 bin 600 prim günü ödemesiyle erken emekli olabiliyor. Geçtiğimiz sene yürürlüğe giren EYT yasasıyla da erken emekli olunabiliyor. EYT yasasından faydalanabilmek için 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortanın başlaması gerekiyor. Bu tarih sonrasında sigortası başlayanlar ise kadınların 58, erkeklerin 60 yaş ve 7 bin prim günü ödemesini sağlamaları gerekiyor.