Marmara'da 7'nin üzerinde deprem olabilir! Bu yıllara dikkat çekildi!

Alman yer bilimcilerin uyarısıyla sallanıyor Türkiye… Depremin yıkıcı gücüne karşı dikkat çekici bulgular ortaya kondu. Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) tarafından gerçekleştirilen titiz analizlere göre, Marmara Denizi çevresinde yakın bir gelecekte 7,4 büyüklüğünde bir depremin yaşanma ihtimali oldukça yüksek.

Marmara'da 7'nin üzerinde deprem olabilir! Bu yıllara dikkat çekildi!

Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi'nin (GFZ) sismoloji uzmanları Dirk Becker ve Marco Bohnhoff'un yaptığı son araştırmalar, Türkiye'nin yer altı dinamiklerinde büyük bir potansiyel tehlikenin göz ardı edilemeyeceğini gözler önüne seriyor. Marmara Denizi'nin çevresindeki tektonik yapının analizine dayanan bu çalışmalar, yaklaşan depremin boyutları hakkında kritik bilgiler sunuyor.

Marmara Fay Hattı ve Yaklaşan Tehlike

Yapılan araştırmalarda, İstanbul'un güneyinde yer alan Marmara fay hattının bir "sismik boşluk" olarak tanımlandığı tespit edildi. Uzmanlara göre, bu bölgede yakın bir gelecekte 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem yaşanması bekleniyor. Araştırmacılar, Marmara bölgesinin deprem tarihçesini incelediklerinde, her 250 yılda bir bu bölgede şiddetli depremlerin yaşandığını gözlemledi. Son büyük depremin 1766 yılında meydana geldiğini belirten uzmanlar, Marmara Denizi'nde 7,4 büyüklüğünde bir depremin yaşanabileceği uyarısını yapıyor.

Depremin Gecikmiş Olması Tehlikesi

GFZ uzmanları, araştırmalarında Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki Ana Marmara Fayı'nın uzun süredir "aktifleşmediği" sonucuna ulaştı. Bu durum, 7 ve üzeri büyüklükteki depremin "gecikmiş" olabileceği ihtimalini ortaya koyuyor. Araştırmada kullanılan yüksek çözünürlüklü sismisite kataloğuyla yapılan incelemeler, Marmara Bölgesi'nde 2006-2020 yılları arasında meydana gelen 14 bin depremi analiz etti. Uzmanlar, Marmara fayının batı kesiminde sıkça tekrarlanan deprem dizilerine odaklanırken, İstanbul'un güneyinde bu tür dizilerin görülmediğini belirtiyor.

İstanbul'un Deprem Senaryoları: Adalar ve Ganos Fayı

Bölgedeki uzmanlar, bir sonraki büyük depremin muhtemelen Marmara Denizi'nin batısında yer alan Kuzey Anadolu Fayı Hattı'nın Adalar fayı segmentinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Ancak araştırmacılar, Marmara Denizi'nin batısındaki kilitli durumda olan Ganos fayı üzerinde de enerji biriktiğine dikkat çekiyor. Son büyük depremin 1912 yılında meydana geldiği Ganos fayının kırılması durumunda, depremin büyüklüğünün 7,4'ü aşabileceği uyarısında bulunuluyor.