Kombisi böyle olanlar için son gün geldi çattı! O tarihten sonra hepsi sökülecek

'Sıfır Emisyon Binaları' projesi kapsamında mevcut tüm kombilerin kullanım ömrü belirlendi. Türkiye genelinde tüm kombilerin yeni belirlenen tarihten önce muayene edilmesi gerekiyor.

Kombisi böyle olanlar için son gün geldi çattı! O tarihten sonra hepsi sökülecek

Ülkemizde kömür ile elektrikle çalışan ısıtma cihazlarının sayısı coğrafi bölgeler itibarıyla azalmış, her yerde doğalgaz tercih edilmiştir. Bu durum yetkilileri yeni uygulamalara yönelik adım atmaya zorlamıştır.

Hem kombilerin hem de araçların güvenlik denetimlerini zorunlu kılan bu girişim, güvenliğin yanı sıra "sıfır emisyon" hedefiyle çevresel etkinin azaltılmasını da hedefliyor. Yeni dönemde yaygın olarak evlerin ısıtılmasında kullanılan doğalgazlı kombilerin kullanımı yasaklanacak. Ayrıca her ev tipi kombi için bu adımın gerçekleştirilmesi için belirlenmiş bir tarih bulunmaktadır.

"Eski kombi bu tarihten itibaren kullanılamayacak"

Karar, yeni evler de dahil olmak üzere 2030'dan sonra inşa edilecek tüm yeni binaların sıfır emisyonlu bina standartlarını karşılaması gerektiği anlamına geliyor. Bu karar kapsamında, doğalgazlı kombi kullanımının ortadan kaldırılması amacıyla 2040 yılına kadar fosil yakıtla ısıtmanın aşamalı olarak durdurulmasına yönelik bir plan geliştirilecek.

Kombisi böyle olanlar için son gün geldi çattı

Sözleşme imzalandı!

Avrupa Parlamentosu üyeleri arasında yeşil girişimlerle ilgili uzun bir tartışmanın ardından ulusal hükümetler ve Avrupa Komisyonu, Binalarda Enerji Performansı Direktifi (EPBD) konusunda yeni bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, AB ülkeleri 2040 yılına kadar fosil yakıtla ısıtmayı aşamalı olarak sonlandıracak ve yeni evler de dahil olmak kaydıyla tüm yeni binalar 2030 yılına kadar sıfır emisyonlu bina standartlarına ulaşacak.

Ana hedef, 2050 yılına kadar AB'deki tüm binaları sıfır emisyonlu binalara dönüştürmekti. Bu hedef kapsamında doğalgazlı kombi kullanımının kademeli olarak kaldırılmasını hedefleyen AB yetkilileri, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren fosil yakıt kullanılan kombilere yönelik teşviklerin kaldırılacağını duyurdu. Doğalgazlı kombinin de sökülmesi planlanıyor.

Bu önemli adım ise, AB'nin çevresel sürdürülebilirlik hedef doğrultusuna ulaşma yolunda önemli bir adım olarak kabul ediliyor ve enerji verimliliğinin artırılması ve CO2 emisyonlarının azaltılması amaçlanıyor.

Türkiye de katılımı bekleniyor!

Anlaşma AB üyesi olan ülkeleri hedef alsa da, Türkiye'nin AB uyumlaştırılmış haklar paketi kapsamındaki projeyi Türkiye'de tam olarak uygulaması bekleniyor.