Erken emekli olmak isteyenler dikkat! Prim detayını bilmeyen yandı

Emekli olmak isteyen vatandaşları ilgilendiren önemli gelişmeler paylaşıldı! Erken emeklilikte bunlara dikkat edin! Tüm detaylar haberimizde.

Erken emekli olmak isteyenler dikkat! Prim detayını bilmeyen yandı

Emeklilikle ilgili gelişmeler son hız devam ederken erken emekliliğin şartları belirlendi. Peki erken emekli olmak için ne yapmak gerekiyor? Erken emeklilik şartları nedir? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ERKEN EMEKLİLİKLE İLGİLİ ÖNEMLİ DETAYLAR

Bağ Kurlu küçük esnaflar düzenlemeler öncesinde 9 bin prim günüyle emekli olabiliyordu. Ancak küçük esnaf prim günlerinin 7 bin 200 güne düşürülmesini talep ediyordu. Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde küçük esnaf prim ödemeleriyle ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Küçük esnafın prim ödeme gününü SSK ile eşitleyip 7 bin 200 güne indiriyoruz. Bu düzenlemeden 1 milyon küçük esnaf faydalanacak.' Düzenlemeden kuaför, manav, bakkal, tesisatçı gibi küçük esnaflar faydalanacak. Düzenleme sonrasında Bağ Kur ve SGK arasında olan 1.800 gün yani 5 senelik süre kaldırılmış olacak. Küçük esnaf 5 sene daha erken emekli olma şansı yakalayacak. 

Prim Günü Eşitlemes

Düzenleme için meclise sunulacak torba yasa bekleniyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken düzenlemeyle tarım çalışanı, esnaf ve sanatkar, staj mağduru ve ihya sebebiyle emekli olamayan kişilerin de faydalanması taleplerini dile getirdi. Palandöken konu ile ilgili şu sözleri söyledi; 'Staj mağdurlarının sağlık sigortaları devam etse de emeklilik sigortaları yatırılmadığı için sıkıntı yaşıyorlar. Yeni düzenleme ile mağduriyet giderilmeli. Aynı zamanda EYT'den esnafın faydalanmasını da sağlayan borçlanmanın devlete gelir sağlayacağı da göz önünde bulundurulmalı.' dedi. Kademeli emeklilik şartları ise şu şekilde; SSK'lı kadın 20 sene sigorta süresi ve 5 bin ile 5 bin 975 prim günü; SSK'lı erkek 25 sene sigorta ve 5 bin ile 5 bin 975 arası prim günü; Bağ Kurlu kadın 7 bin 200 prim günü, Bağ Kurlu erkek 9 bin prim günü; Emekli Sandığı'na bağlı kadın 7 bin 200 prim günü; Emekli Sandığı'na bağlı erkek 9 bin prim günü şartlarını yerine getirerek kademeli şekilde emeklilik hakkından faydalanabiliyor.