10 gün detayına dikkat! O kişilere de emeklilik hakkı verilecek: Tek tek paylaşıldı

Ev işlerinde çalışanlar için yeni bir dönem başladı. Evde 10 günden daha fazla çalışanlar için sigorta zorunluluğu getirildi. Ayda 10 günden az sigortalı çalıştıranlar ise işveren statüsünde sayılmıyorlar, sadece sigortalı çalışanlar için iş kazası ve meslek hastalığı primi ödüyorlar. Sigortalı çalışanlar istedikleri takdirde kendi adlarına emeklilik ve genel sağlık sigortası primi de ödeyerek ek koruma sağlayabilirler.

10 gün detayına dikkat! O kişilere de emeklilik hakkı verilecek: Tek tek paylaşıldı

Temmuz ayının başından itibaren asgari ücret yüzde 34 oranında artarak brüt 13.414 lira, net 11.402 lira seviyesine yükseldi. Günlük asgari ücret tutarı ise 447.15 lira olarak belirlendi. Bu artışla birlikte ev hizmetlerinde çalışanların prim ödemeleri de 1 Temmuz itibarıyla yükseldi.

Ev hizmetlerinde çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) prim ödeyerek sigortalanmaktadır. Sigortalılık koşulları, bir ay içerisinde çalışma süresine bağlı olarak değişmektedir.

Eğer bir kişi ev hizmetlerinde bir ay içerisinde 10 günden az çalışıyorsa, işveren sıfatıyla kabul edilmez ve sadece sigortalı çalışanların iş kazası ve meslek hastalığı primlerini öder. Sigortalı çalışan isteğe bağlı olarak kendi adına emeklilik ve genel sağlık sigortası primi ödeyebilir.

Ancak bir kişi ev hizmetlerinde bir ayda 10 günden fazla çalışıyorsa, çalıştıran kişi işveren konumuna geçer ve bu durumda genel sağlık sigortası ve emeklilik de dahil olmak üzere sigorta yaptırması zorunludur.
emekli

Günlük prim tutarı 8.94 TL olarak belirlenmiştir. Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışanlar için ödenecek prim tutarı, çalışılan her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının yüzde 2'si kadardır ve 1 Temmuz itibarıyla 8.94 lira olarak ödenmektedir.

Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar için ise günlük prim tutarı asgari ücretin yüzde 37.5'ine denk gelir. Bu primin yüzde 34.5'i emeklilik ve genel sağlık sigortasına, yüzde 3'ü ise işsizlik sigortasına ayrılır. 1 Temmuz itibarıyla günlük ödenen prim tutarı 167.68 lira, aylık 5 bin lira ve yıllık 60 bin lira seviyesine yükselmiştir.

Ev hizmetlerinde çalışan kişinin primlerini düzenli olarak ödüyorsanız, yüzde 5 prim indiriminden yararlanabilirsiniz. Böylece ödeyeceğiniz prim tutarı yüzde 32.5'e düşer.

Ev hizmetlerinde çalışanların prim ödemeleri ve sigortalılık durumu, çalışma süresine göre değişiklik göstermektedir. Ayda 10 günden az çalışanlar için e-Devlet üzerinden kolay işverenlik başvurusu yapılabilir.

Ev hizmetlerinde çalışanların sigorta uygulamalarıyla ilgili daha fazla bilgi almak için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi internet sitesini veya ilgili danışma hattını ziyaret etmeniz önemlidir. Bu sayede ev hizmetlerinde çalışanlar için gerekli sigorta süreçlerini doğru şekilde takip edebilir ve haklarınızı koruyabilirsiniz.