Tapu sahiplerine binlerce lira geri ödeme yapılacak! Geriye dönük 5 yıllık birden verilecek

Milyonlarca ev sahibini etkileyecek emsal teşkil edecek bir karar ortaya çıktı. Kararda, tapu sahiplerine paraları da iade edileceği belirtildi.

Tapu sahiplerine binlerce lira geri ödeme yapılacak! Geriye dönük 5 yıllık birden verilecek

Türkiye'de tapu sahibi kişilerin düzenli bir şekilde emlak vergisi ödemesi gerekmektedir. Bu vergiye yönelik ise Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın diğer vergilerde olduğu şekilde emlak vergisinden de muaf olma hakkına sahiptir. Ancak emlak vergisinden muafiyet hakkına sahip vatandaşlar bu hakka sahip olduklarını bilmiyorlar. Bu nedenle parayı ödeyenlerin beş yıl süreyle geri ödemek zorunda kalacağı yönünde bir emsal karar verildi.

Emlak vergisi mükelleflerine yeni düzenleme

Her yıl düzenli emlak vergisi ödemesi yapan milyonlarca insanın, emlak vergisi mükellefiyeti olmadığı ortaya çıktı. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK) açıkladığı emsal karar çerçevesinde; Emekliler, ev hanımları, işsizler, dullar, şehit yetimleri, gaziler ve engellilerin emlek vergisinden muaf oldukları bildirildi.

Tapu sahiplerine binlerce lira geri ödeme yapılacak

Tek ikametgahı sahip olduğu ev olan ve devletin sağladığı maaş dışında herhangi bir geliri olmayanlar emlak vergisi ödememe hakkından yararlanabilmektedir.

KDK'nın gerektirdiği koşullar nelerdir?

KDK beyanına göre, Türkiye'de toplam alanı 200 metrekare veya daha az olan tek bir konutu veya tek bir konut üzerinde intifa hakkı bulunan her kişi, Kurul tarafından belirlenen indirimli vergi oranına başvurabilecek.

Bu karardan, geliri yalnızca emekliler, dullar, yetimler, yetimler ve yasal olarak kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarından almış oldukları maluliyet aylıklarından oluşan kişiler yararlanacak. Emekliler, dullar, yetimler ile ölüm veya malullük aylığı alanlar, evlerinin alanı 200 metrekareyi geçmediği sürece emlak vergisi ödemeye gerek duymuyor.