Tapu sahipleri şimdi hapı yuttu! Bakanlık kararı etekleri tutuşturacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mülk sahiplerinin mart ayı içerisinde kira gelirlerinin doğru raporlanmasını inceleme altına aldıklarını söyledi. Şimşek, "Kiralık olarak kullanılan ve tespiti yapılan adreslerde fiili tespitler de yapılacak" diye konuştu.

Tapu sahipleri şimdi hapı yuttu! Bakanlık kararı etekleri tutuşturacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada kira gelirlerinin vergiden muaf tutulması için çaba sarf ettiklerini söyledi. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) vergiye gönüllü uyumu güçlendirmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Şimşek, "Kayıtlı vergi mükelleflerine sağlanan hizmetlerin yanı sıra, başkanlığın kayıt dışı ekonomiyle mücadelede uygulama çalışmalarını sürdürüyor." şeklinde konuştu.

"KİRA GELİRLERİ İNCELEMEYE ALINDI"

Bakan Mehmet Şimşek, kira geliri raporlama döneminin yaklaştığına dikkat çekerek, "Kira gelirlerinin doğru raporlanması amacıyla bu yıl mart ayında mülk sahiplerinin kira gelirleri kontrol edilecektir." dedi.

Geçtiğimiz yıl bu alanda yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini ve mükelleflere beyan etmedikleri gelirlerini beyan etmelerine olanak tanındığını belirten Bakan Şimşek, yapılan kontroller sayesinde bankalardan ve kadastro kayıt otoritelerinden elde edilen şu veriler sonucunda diğer kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi beyanname vermesi gereken mükelleflerin belirlenmekte olduğunu ve vergi beyan etme yetkisine sahip olduğunu aktardı.

Mehmet Şimşek kira gelirlerinin doğru raporlanması

"KISA MESAJ GÖNDERİLDİ"

Bakan Şimşek, vergi uyumunun artırılması amacıyla yargılama öncesi mükelleflere SMS yoluyla hatırlatma gönderildiğini belirterek, “Bu kapsamda 200 bin vergi mükellefine SMS yollandı. Bu hatırlatmalara rağmen cevap vermeyen mükelleflerden açıklama istenecek. Bu çalışmaların katkısı ile 2023 yılı içerisinde kira gelirleriyle ilgili toplamda 1 milyon 719 bin 315 adet beyanname alındı" dedi.

Bakan Şimşek, kira gelirleri ile ilgili çalışmaların bu yıl da geliştirilmeye devam ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"GİB, Mart ayında kira gelirlerini beyan etmeden önce mülk sahiplerinin kira gelirlerinin doğru raporlanmasını sağlamak amacıyla Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan istatistiklere de yer verdi. Kadastro ve demografik verilerin incelenmesi sonucunda yaklaşık 4,5 milyon konut potansiyeli bulunuyor. Kira geliri elde etmek için analiz yapılıyor. Kiralık olarak kullanılan ve tespiti yapılan adreslerde fiili tespitler de yapılacak.

Bu kararlarda kiracıdan alınan bilgiler elektronik ortamda saklanan bir raporla doğrudan vergi idaresi sistemine aktarılacak; Bu bilgiler banka hesap verileri ve vergi beyannameleriyle karşılaştırılacak ve gerekli kontroller yapılacaktır. Son raporlama tarihi öncesinde hatırlatmalar devam ederken, beyannamelerinde tutarsızlık bulunan ve beyanname vermeyen mükellefler hakkında yasal işlem başlatılacak"

“BİLDİRİM ELEKTRONİK OLARAK KOLAYLIKLA VERİLEBİLİR”

 Kira gelirlerine ilişkin beyannamelerin, vergi dairelerine gitmeden Hazır Beyanname sistemi kullanılarak elektronik ortamda verilebileceğini hatırlatan Bakan Şimşek, 2023 yılında vergi beyanında bulunan 1 milyon 578 bin 932 kişinin 2022 Gelirleri Hazır Beyanname sistemini kullandığını söyledi.

Vergi mükelleflerini yıl içinde 2023 kira gelirlerini evden veya internet bağlantısı olan her yerden elektronik ortamda rahatlıkla bildirebileceklerini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

"Vergi mükelleflerini bu olanaklardan yararlanmaya ve Mart ayında fiili kira gelirlerini beyan etmelerini istiyoruz. Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede 2024 yılında gerçekleştirilecek çalışmalar arasında yer alan kira kontrolü, mükemmelleştirilerek ülke genelinde uygulanacaktır. Bu nedenle denetim konusunda halkımızdan gerekli desteği bekliyoruz."