Milyonlar İçin Beklenen An Geldi! Çalışanlarını Sevindirecek Zam Oranları Açıklanıyor

Asgari ücretli, memur, emekli, ve özel sektör çalışanları için zam oranları belirleniyor. Yeni yıla girerken, hem özel sektörde hem de kamu çalışanları, ne kadar zam alacaklarını merak ediyorlar.

Milyonlar İçin Beklenen An Geldi!  Çalışanlarını Sevindirecek Zam Oranları Açıklanıyor

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomistten Açıklamalar

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bayram'a göre, 2023 yılının enflasyon oranı henüz netleşmedi, ancak Temmuz, Eylül ve Ekim aylarının enflasyonu yüzde 29.40 olarak kesinleşti. SSK ve Bağkur emeklileri enflasyon farkı kadar zam alacaklar. Memur ve memur emeklileri ise enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammını bekleyebilirler. Şu anda memur ve memur emeklilerine yüzde 9 refah payı artışı yapılacak.

Zam Beklentileri ve Asgari Ücret Tartışmaları

Bayram'a göre, memur ve emekliye yönelik zam beklentisi yüzde 50'ye yaklaşıyor. Asgari ücret ise önemli bir konu, hem taban ücret olması hem de artış oranının özel sektördeki diğer çalışanları etkilemesinden dolayı. İşçi ve işveren dengesi, pandemiden bu yana bozuldu ve ne işveren ne de çalışanlar memnun durumda.

Asgari Ücret Görüşmeleri ve İşverenin Zorlukları

Asgari ücret görüşmeleri için Temmuz ayı sonuna kadar bir tarih belirlenecek. Bu tarihten sonra ilk toplantı gerçekleşecek. Asgari ücretin yüzde 35-40 arasında bir artış olması bekleniyor, ancak bu oran yüzde 45-50 seviyelerine çıkabilir. Son ücret artışları ve maliyetlerle birlikte işveren, özellikle ihracatçılar açısından Avrupa'da rekabet edemez durumda. Ücretlerin mutlaka artırılması gerekiyor, ancak işverenin devlet tarafından da desteklenmesi gerektiği vurgulanıyor.

2023/06/14/para5.jpg

İşveren Maliyetleri ve Devlet Desteği

Asgari ücretin yüzde 50 artması durumunda, işverenin maliyeti 23 bin 642 TL'ye ulaşacak. Dolar bazında ise bu miktar 570 dolara denk geliyor. Ancak bu miktar, işveren için zorlayıcı olabilir. İşverenin doğal gaz, elektrik, kira gibi maliyetleri önemli ölçüde arttı. Bu nedenle, işverene devletin destek vermesi gerekiyor.

Asgari Ücret Komisyonunda Ele Alınması Gereken Konular

Bayram'a göre, asgari ücret komisyonunda ele alınması gereken önemli konular var. Ücretlilerin beyanname verme imkanı olmalıdır. Ücretli, gelir elde ediyor ancak giderlerini gelirinden düşemiyor. Bu durumda, bir kişi net olarak 20 bin TL maaş alıyor ve giderlerini bu maaş üzerinden yapabiliyor. Bir işverenin 10 bin TL gideri olduğunu düşünelim, bu durumda işveren yüzde 25 vergi ödüyor. Ancak çalışan yüzde 15-40 arasında bir vergilendirmeye tabi oluyor. Bu nedenle, ücretlilerin beyanname verme imkanı sağlanmalıdır.

Bölgesel Asgari Ücretlerin Tartışılması

Son olarak, bölgesel asgari ücretlerin konuşulması gerektiği vurgulanıyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde asgari ücretin daha yüksek olması gerektiği ifade ediliyor. Bu konuda yapılacak bir çalışma, daha adil bir ücret dağılımına katkı sağlayabilir.