Otomobil almak isteyene o tarihe kadar süre verildi! Daha sonra parası olan bile elini süremeyecek

Otomobil pazarındaki düşüş sonrası uzmanlar tarafından yapılan bir uyarıda otomobillerde, o tarihe kadar bir alım gerçekleştirilebileceğini, o tarih itibariyle de fiyatların yeniden yükselişe geçeceği yer aldı.

Otomobil almak isteyene o tarihe kadar süre verildi! Daha sonra parası olan bile elini süremeyecek

Otomobil almak isteyenlerr, o tarihe kadar biz zaman verildi. Uzmanlara göre bu tarihten sonra fiyatlar tekrar fırlayacak. Otomobil pazarındaki rekor düşüşün ardından pazarın toparlanması bekleniyor. İşte, fiyatların tavan yapacağı gün..

OTOMOBİL PİYASASINDA REKOR AZALMA

Otomobil ilan verileri üzerinde yapılan araştırmaya göre ikinci el otomobil fiyatları rekor seviyelere geriledi. Reel enflasyona göre küçülen ikinci el piyasası Haziran'da yüzde 1,8 geriledi. 2024 yılının altı aylık dönemi (Ocak-Haziran) için fiili fiyat indirimi %13,4 olarak paylaşılıyor.

PAZARIN DÜŞÜŞÜNÜN ANA FAKTÖRLERİ

Otomobil almak isteyene o tarihe kadar süre verildi

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği'nin (İMAS) Başkanı Hayrettin Erkaynak, ikinci el piyasasına ilişkin konuştu. Erkaynak, ikinci el piyasasında meydana gelen durgunluğun 8 ay gibi bir süredir sürdüğünü söylerken piyasayı en çok etkileyen unsurun mevduat ve kredi faiz oranlarındaki yüksek ödemeler olduğuna dikkat çekti.

Piyasadaki durgunluğun etkili bir başka özelliğinin, yeni otomobilin benimsenmesinin artan eğilimi olduğuna inanan İMAS Başkanı Hayrettin Erkaynak, “İkinci el araç fiyatları, hem düşük faiz oranlarının hem de düşük talepten kaynaklanan baskı nedeniyle uzun süre istikrarlı kaldı." dedi.

O TARİHTE YENİDEN YÜKSELECEK

Pazardaki düşüşe dikkat çeken Hayrettin Erkaynak, GSR düzenlemelerine de değindi. Bu yönetmeliklerin yeni araç fiyatlarını ve gelecekteki faiz oranı kararlarını etkilediğini belirten soruşturmaların tekrar artacağını söyledi. Talep arttığında 2025'in ilk çeyreğinde fiyatların artacağını yorumlayan İMAS Başkanı, şöyle konuştu:

"C segmentli aile otomobilleri ülkemizdeki en çok talep gören otomobil modelleri arasında. Fiat Egea ve Renault Megane gibi modellerin en çok talep görenler arasında olduğunu gördük. Çin Renault Clio, Toyota Corolla ve Chery modelleri yine en çok satan modeller arasında yer alıyor. 2024 yılının sonuna kadar fiyatların istikrara kavuşmasını bekliyoruz. Bu nedenle ikinci el fiyatlarının daha da düşmesini beklemiyoruz. GSR düzenlemelerinin yarattığı ek maliyetlerin 2025 yılının ilk çeyreğinde fiyatlara yansımasını bekliyoruz.”