Kıyıda köşede dolar biriktirenlere iyi haber! Borcu olanlar üzülecek: 40 TL için tarih verildi

Dolar 40 TL olacak! Ünlü ekonomist tarih verdi! Elinizi çabuk tutun! İşte ayrıntılar...

Kıyıda köşede dolar biriktirenlere iyi haber! Borcu olanlar üzülecek: 40 TL için tarih verildi

Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut, Türkiye ekonomisinin zorlu sürecinden geçtiğine dikkat çekti. Zelyut'a göre, bütçe açığının yüksek seyretmesi, dış ticaret dengesizliği ve düşük rezerv seviyeleri gibi faktörler dolar kurunun yükselmesine neden olacak.

Zelyut, 2023 yılı bütçe açığının 1,6 trilyon TL, 2024 yılında ise 2,6 trilyon TL seviyesine ulaşacağını öngörüyor. Bu açığın kapatılması için zamların devam edeceğini ifade eden Zelyut, artan enflasyonun da dolar kurunu yukarıya iteceği uyarısında bulundu.

Mevcut durumda Merkez Bankası rezervinin -64 milyar dolar seviyesinde olduğunu, 10 aylık dış ticaret açığının ise 94 milyar dolar olduğunu belirten Zelyut, dolar ihtiyacının süreceğini ve bunun da kuru yukarıya taşıyacağını kaydetti. Kısa vadeli borcun 211 milyar dolar olduğunu ancak borçları kapatacak dolar girişinin olmayacağını vurgulayan Zelyut, bu faktörlerin kur üzerinde baskı oluşturacağını söyledi.

dolar

Zelyut, yabancı yatırımcı girişinin kurun 40 lira seviyesine yükselmesini engelleyebileceğini ancak hükümetin siyasi hamlelerinin yabancı sermayeyi ürküttüğünü belirtti. Filistin konusundaki sert açıklamaların ve yargıdaki çekişmelerin yatırımcıları korkuttuğunu ifade eden Zelyut, rasyonel olmayan adımların kuru düşüremeyeceği uyarısında bulundu.

Ekonomist Zelyut, mevcut göstergeler ışığında dolar kurunun yükselme eğiliminde olduğunu ve belirli bir süreç sonunda 40 lira seviyesine ulaşabileceği öngörüsünde bulundu. Zelyut, yatırımcıları uyararak rezervlere dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.

NOT: BU HABER BİR YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.