Kıyıda köşede dolar biriktirenler o tarihi beklesin! Doların pimini çektiler

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) başkanlık görevini yürüten ve aynı zamanda da Ziraat Bankası'nın genel müdürü olan Alpaslan Çakar, yıl sonu dolar kurunu açıkladı.

Kıyıda köşede dolar biriktirenler o tarihi beklesin! Doların pimini çektiler

Alpaslan Çakar, bugün İstanbul Finans Merkezi'nde düzenlediği toplantıda ekonominin ve bankacılık sektörünün 2024 yılına ilişkin beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 2024'ün aslında 2025'e geçiş şeklinde görülmesi gerektiğini söyleyen Çakar, 2025 yılının dövize çevrilen kur korumalı mevduatın tamamen ortadan kalkacağı yıl olacağını aktardı.

FAİZ ARTIRIMININ BU AY SONA ERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM!

Merkez Bankası'nın faiz artırımına ilişkin beklentilerini anlatan Alpaslan Çakar, şöyle konuştu:

Kıyıda köşede dolar biriktirenler o tarihi beklesin! Doların pimini çektiler

"Merkez Bankası faiz artırımına ilişkin sürecini Ocak ayında tamamlayacak. Piyasada faizler bu durumdan pek etkilenmiyor. Bu durumda faiz artırımına gidilebilir. Mevduat piyasasında TL faiz oranı %45 ile %50 arasındadır. Kredi faiz oranları %45 ile %55 arasında değişmektedir. Dolar kredilerinde faiz oranı yüzde 9, euro kredilerde ise yüzde 8'dir. Yıl sonuna kadar faizlerin tekrar artacağını düşünmemekteyim. Merkez Bankası faiz artırımına Ocak ayında son verdi. Merkez Bankası'nın 2024 yılı son çeyrek diliminde faiz indirimi sürecine başlayacağına inanıyoruz."

Türk lirasının cazip biri duruma geldiğini vurgulayan Alpaslan Çakar, “Bireysel döviz talebinde noröal seyir devam ediyor. 2023 yılı sonunda yıl sonu ödemeleri nedeniyle firmaların döviz talebi artacak. TL artık cazip bir dueuma geldi. Çünkü gelecekte döviz kurunun TL'den daha iyi getiri sağlayamayacağına inanılıyor. Yani döviz kurunun enflasyonun üzerine çıkması beklenmiyor. Bu da TL'yi cazip kılıyor." dedi.

KREDİ KARTLARINA YENİDEN DÜZENLEME TALEBİ!

Düzenlemelerin kredi kartlarına da uygulanması gerektiğini belirten Alpaslan Çakar, "Kredi kartlarının büyümesi 2023 ortasında yüzde 177'ye ulaştı. Yılın sonunda bu oranın yüzde 159'a gerilediği görüldü. Ancak bu oran daha da yüksektir. Bu konuyla ilgili düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bunun yapılacağına inanıyorum. Bunu başarmanın bariz yolları var. Bu, bir kişinin harcadığı miktarın sınırlandırılmasını, faiz oranlarının arttırılmasını veya ödemelerin sınırlandırılmasını içerir. Bu tür düzenlemeler yakın gelecekte ortaya çıkabilir." diye konuştu.