Ev hanımlarına 12.500 TL maaş kıyağı! Meclisten kadınlara müjde geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle son dönemde yaptığı açıklamalarda ev kadınlarını ilgilendiren önemli müjdelere rastlanıyor. Pek çok kadının büyük umut kaynağı olan ev hanımlarının emeklilik hakkına kavuşacağı açıklandı. Peki bu emeklilik hakkından kimler yararlanabilir ve şartları nelerdir? İşte detaylar..

Ev hanımlarına 12.500 TL maaş kıyağı! Meclisten kadınlara müjde geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Aile Kalkanı Programı ile ev kadınları, çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun farklı kesimlerine çeşitli destekler sağlanması amaçlanıyor. Bu programın en öne çıkan özelliği ev hanımlarının emeklilik haklarından yararlanabilmesidir. Erdoğan yaptığı açıklamada programı şu ifadelerle anlattı: “Ev hanımlarına emeklilik hakkı veriyoruz. Emekli olmak isteyen ev hanımlarının sigorta priminin 1/3’ünü ödeyeceğiz.”

"Emeklilik hakkını belirleyen koşullar"

Yeni düzenlemeler ile beraber ev hanımlarının emeklilik haklarından yararlanabilmesi için bir takım koşullar getirildi. Şu anda iki ana durum öne çıkıyor:

Yaş şartı: Ev hanımlarının emekli olmaları için belirlenen yaşa ulaşmış olmaları gerekmektedir. Bu yaş, faaliyet alanına ve sigorta başlangıç ​​tarihine göre değişiklik gösterebilir.

Sigorta süresi ve prim ödeme gün sayısı: Kadınların 20 yıl, erkeklerin ise 25 yıl sigortalı olmaları gerekmektedir. Ayrıca sigortalılık süresi içerisinde belirli sayıda prim ödeme gününü tamamlamaları gerekmektedir.

"Yeni düzenlemelerle daha hızlı emekli olun"

Ev hanımlarına 12.500 TL maaş kıyağı

Yapılan açıklamalara göre ev hanımlarının emeklilik süreçleri hızlandırılacak. Bu kapsamda ev hanımları da yüksek faizli kredilerden yararlanabilecek. Bu hak ise, ev hanımlarının kısa sürede emekli olmalarına olanak tanıyacak. Örneğin kadın çalışan 8 Eylül 1999 tarihi öncesinden sigortalıysa ve sigortalılığı devam ediyorsa, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3.600 gün prim ödemesini tamamladıktan sonra emekli olabilecektir.

Sigorta priminin 1/3’ünü devlet ödeyecek!

Ev hanımlarına emeklilik döneminde sağlanacak en önemli faydalardan biri de sigorta primi ödemesi desteği olacak. Bu kapsamda ev kadınlarına gerekli emekli maaşı tutarının yalnızca 2/3'ü ödenecek, kalan 1/3'ü ise devlet tarafından ödenecek. Örneğin emekli olduğunda 3.200 TL sigorta primi ödemek zorunda olan ev hanımı sadece 2.200 TL ödeyecek, geri kalan 1.000 TL'yi ise devlet karşılayacak.

İddia ve Beklentiler: 20 yıldır evli olan kadınlar emekli olabilir mi?

Bazı görüşlere göre yeni düzenlemeyle 20 yıldır evli olan kadınlara da emekli olma hakkı tanınacak. Ancak bu konuyla ilgili henüz net bir açıklama bulunmuyor. Yetkililer konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Söz konusu düzenlemenin kabul edilmesi halinde ev hanımlarının emeklilik haklarından yararlanmasına olanak tanıyan koşullar daha da genişletilecek.

Sosyal güvenlik uzmanının görüşü..

Çalışma ve sosyal güvenlik uzmanı Özgür Kaya, bu yeni düzenlemelere ilişkin değerlendirmeler yaptı. Kaya, sürecin nasıl işlediğine dair bazı ipuçları vererek şöyle konuştu: "Ev hanımları, 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olmaları ve primlerini sigorta süresi içinde tamamlamaları halinde emeklilik haklarından yararlanabileceklerdir."

Bu açıklamalar özellikle ev hanımlarına yönelik sürecin daha kolay anlaşılmasına yardımcı oldu.