Terlemeyi şıp diye durduran besinler! Ter kokusunu da engelliyor!

Diyetisyen Burcu Akbeyaz, yaz aylarında terlememek için herkesin yapması gerekenleri sıralarken "Yüksek proteinli diyet terlemeyi önemli ölçüde artırabilir" diyor.

Terlemeyi şıp diye durduran besinler! Ter kokusunu da engelliyor!

Uzman Diyetisyen Burcu Akbeyaz, yaz aylarında çok fazla terleyenlere karşı önemli bilgiler verdi. Akbeyaz, terlememek için tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerektiğini vurgularken terlemenin mümkün olduğu kadar önüne geçilebileceğini de söyledi. Terleme durumunu artıran yiyeceklerle içecekleri sıralayan beslenme uzmanı Akbeyaz, “Ağustos ayı geldiğinde hava sıcaklığı çok yüksek seviyelere çıktı. Gün içerisinde rahatlığımız çok etkilendi ve çok terledik. Yediğimiz besinlerin terlemeyi önlemede önemli olduğunu bilmeliyiz. Bu süre zarfında bazı yiyeceklerden uzak durabilirsek terlemeyi önleyebilir veya terleme miktarını azaltabiliriz" şeklinde konuştu.

"Fazla çay ve kahve terletebilir"

Terlemeyi şıp diye durduran besinler

Terlemenin gün içinde tüketilen sıvı miktarıyla ilişkili olduğunu söyleyen Burcu Akbeyaz, günlük rutinimizin bir parçası olan çay ve kahve tüketimiyle ilgili şunları söyledi:

“Kahve ve çay, gün içinde düzenli olarak tükettiğimiz içeceklerin bir parçasıdır.Çay ve kahve içen çok sayıda insan olduğunu bilmekteyiz. Bunları tüketmek bize keyif hissi veriyorsa terleme oranını artırdığını da bilmelisiniz. Kafein içeren yiyecek ya da içecekler kalbin atış hızını ve dolayısıyla kan basıncını artırır. Aslında bu maddelerin tahriş edici bir işlevi vardır, dolayısıyla terlemeye neden olur. Alkol de kaçınılması gereken içeceklerden biridir. Alkol kan basıncını ve sıcaklığı artırır. Vücudumuz sıcaklığı ter yoluyla düzenlemeye çalışır.”

"Bu yiyeceklerden çok fazla yemeyin"

Bazı besinlerin terlemeyi artırdığını söyleyen Beslenme Uzmanı Akbeyaz, bu besinlerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Terlemeye neden olan bir diğer şey de baharatlardır. Acı biberde bulunan özel sentetik maddelerin yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında vücut ısısını artırdığını ve terlemeye neden olduğunu biliyoruz. Bu nedenle baharatlı gıdalardan uzak durmak önemlidir. Maalesef ülkemizde çok fazla tuz tüketme alışkanlığı var. Ancak fazla tuz hem birçok sağlık sorununa neden olur hem de terlemeyi artırır. Ayrıca yeşil sebze olarak yemeklerde tüketilen su teresi de fazla tüketildiğinde benzer sonuçlara neden olur."

"Çok fazla et yemek terlemeye neden olabilir.”

Terlemeyi şıp diye durduran besinler

Etin zengin bir protein kaynağı olmasına rağmen fazla tüketilmesinin terlemeye yol açacağına dikkat çeken beslenme uzmanı Akbeyaz, et severleri şöyle uyardı:

“Et, terlemeye neden olan önemli faktörlerden birisidir. Etin yoğun bir protein yapısı olması nedeniyle fazla miktarda et tüketmek terlemeye neden olabilir. . Etin yanı sıra yumurta ve süt ürünleri gibi protein açısından zengin bir beslenme de terlemeye neden olabilir. Özellikle günlük alınan kalori ihtiyacı yüksek olduğundan daha fazla protein absorbe etmeye çalışan sporcular için faydalıdır, buna dikkat edin."

“B12 ve D12 vitamini eksikliklerinde gece terlemeleri oluşabiliyor"

Beslenme Uzmanı Akbeyaz, gece terlemelerinin beslenmenin yanı sıra B12 veya D vitamini eksikliğinden de kaynaklanabileceğini söylüyor fakat bu vitaminlerin rastgele alınmaması gerektiğini vurguluyor ve konuşmasında "Bu vitaminleri doktorunuzla görüşmeden almayın. Bu vitaminlerin fazlalığı sağlığa zararlı olabilir." ifadelerini kullanıyor.

Beslenme Uzmanı Akbeyaz, hazır gıdalardaki tuz oranının yüksek olduğuna dikkat çekti ve açıklamasında "İşlenmiş etler, cipsler ve paketlenmiş gıdalarda çok fazla tuz ve yağ var. Bu yiyeceklerin bizi terletmesinin nedeni budur. Yazın en sıcak günlerinde terlemekten şikayetçiysek bu besinleri biraz daha azaltmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sıcak havalarda hangi meyve ve sebzeleri yememiz gerektiğini anlatan Burcu Akbeyaz, konuşmasını şöyle tmamladı:

"Bazı besinler serinlememizi sağlayarak terleme oranını azaltabilir. Bu nedenle taze gıdalar tüketin. Elma, üzüm, karpuz, portakal, çilek, ananas, şeftali gibi içeriğinde su olan meyveleri tercih etmeliyiz. Sebzeler arasında kereviz, patlıcan, ıspanak, marul, kabak gibi su içeriği yüksek ürünler yer alıyor. Bunları günlük beslenmemize dahil ederek terleme oranını azaltabiliriz”