Doların kaderini ilmek ilmek yazdılar! O tarihte 1 dolar 40 TL'yi vuracak

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, kurun da bu yıl enflasyondan fazla artmayacağı kanaatinde olduğunu, doların 39-40 lira olacağını düşündüğünü söyledi.

Doların kaderini ilmek ilmek yazdılar! O tarihte 1 dolar 40 TL'yi vuracak

Türkiye Bankalar Birliği'nin lideri Alpaslan Çakar, Türkiye'nin ekonomik ve finansal sektöründeki ilerlemeleri analiz ederek 2024 beklentilerini paylaştı. Çakar, 2022 ve 2023'ün küresel ekonomide "enflasyonla mücadele yılları" olarak öne çıktığını belirterek, küresel ekonomideki yavaşlamanın ve büyümenin sorunlu bir hale gelmesinin yanı sıra Türkiye'nin bu durumdan olumlu bir şekilde ayrıştığını ifade etti. 1923-2022 arası Türkiye'nin ortalama büyümesini vurgulayan Çakar, 2023'te büyümenin muhtemelen yüzde 4,5, 2024'te ise yüzde 4 olacağını tahmin etti.

Çakar, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı olarak Orta Vadeli Programı (OVP) gerçekçi bulduğunu belirtti. Enflasyon konusunda biraz iddialı olmasına rağmen genel olarak ciddi, tutarlı ve öngörülebilir bir program olduğunu vurguladı. Bu yıl enflasyonun yüzde 40-45 bandında olacağını düşünen Çakar, mevcut politikaların acele edilmemesi gerektiğini ve enflasyonun kalıcı hale gelmeden önce dikkatlice düşürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

dolar tahmini

2024'ü "iyileştirme" ve "normale dönüş" yılı olarak tanımlayan Çakar, bu yılın, 2025'e hazırlık amacı taşıyan bir dönem olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. 2025'in, düzenlemeler ve regülasyonlardan ziyade reel sektör, bilançolar, şirketler ve ekonominin ön planda olduğu bir yıl olma hedefine odaklandığını belirtti.

Çakar, kredi büyümesinin bu yıl yaklaşık olarak yüzde 40 olacağına inanarak, kurun enflasyondan daha fazla artmayacağına yönelik bir görüş belirtti. Dolar ile ilgili öngörüsünü paylaşan Çakar, doların yıl sonunda 39-40 TL aralığında olacağını düşündüğünü ifade etti.

dolar tahmini