Devletten bu maaşı alanlar dikkat! O detayı gözden kaçıranın maaşı kesiliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan gelen evde bakım maaşlarında bu detayı sakın atlamayın! Maaşınız kesilebilir! İşte detaylar...

Devletten bu maaşı alanlar dikkat! O detayı gözden kaçıranın maaşı kesiliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan evde bakım yardımlarında son dönemde bazı değişiklikler yapıldı. Yapılan düzenlemelerle birlikte evde bakım aylıklarından yararlanan vatandaşların sayısında azalma oldu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, yeni düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamada artık sadece gelir değil, sahip olunan tüm varlıkların dikkate alındığını belirtti. Buna göre nafaka gelirleri, öğrenci bursları gibi kalemler de evde bakım aylığı başvurusunda gelir olarak ele alınıyor.

Evde bakım aylığından yararlanmak için belirli şartlar aranıyor. Buna göre engelli kişinin bakımını üstlenen kişi tarafından başvuru yapılması, engelli kişiye ait sağlık raporlarının ibraz edilmesi gerekiyor.

evde bakım maaşı kaç tl

Uzman Ete, evde bakım aylığı miktarının da artırıldığını ve Temmuz 2023 itibarıyla 5.098 TL olduğunu belirtti. Ancak gelir sınırlarının da yükseltilmesiyle birlikte daha az kişinin bu haktan yararlanabildiğini ifade etti.

Yapılan denetimlerde evde bakım aylığı alan kişinin engelliyi ihmal ettiği tespit edilirse ödemeler durduruluyor. Bakım süresince 72 saati aşan süreyle engellinin bakım merkezinde kalması da aylığın kesilmesine neden oluyor.

Yeni düzenlemeyle evde bakım aylığından yararlananların sayısında azalma olduğu belirtilirken, gelir sınırlarının yükseltilmesi ve denetimlerin sıkılaştırılması gibi değişikliklerin etkili olduğu ifade edildi.