Cebinde bozuk parası olanlar şaşıp kalacak! 5, 10, 25 kuruşu olanlar dikkat

Eğer cüzdanınızda madenî para varsa dikkat! Darphane duyurdu! Detaylar haberimizde.

Cebinde bozuk parası olanlar şaşıp kalacak! 5, 10, 25 kuruşu olanlar dikkat

Beş, yirmi beş, elli kuruş ve bir liranız varsa bu haber sizin için! Madenî paralarda değişiklik yapılarak tutum sağlanacak. Detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

DARPHANE'DEN YENİ KARAR

Türkiye ekonomisi son senelerde artan enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Bu süreç hem hanelerin alım gücünü hem de ülkenin ekonomik istikrarını doğrudan etkiliyor. Türkiye'de son dönemde enflasyondaki yükseliş ilgi çeken bir hâle geldi. Enflasyon genel olarak mal ve hizmet fiyatlarında sürekli ve genel bir artış olarak anlaşılmaktadır. Bu durum TL'nin satın alma gücünü düşürüyor ve hanelerin yaşam pahalılığını artırmakta. Enflasyonun yükselmesi aynı zamanda bir ülkedeki ekonomik dengesizliğin de göstergesi olarak değerlendiriliyor. Yükselen enflasyonun yanı sıra yükselen döviz kurları da ekonominin bilançosunu etkiliyor. Döviz kurunun değerlenmesi, özellikle ithalata dayalı ekonomilerde maliyetleri önemli derecede arttırıyor. Türkiye ekonomisi döviz kurundaki dalgalanmalardan doğrudan etkilenen ekonomilerden biridir.

Darphane'den Yeni Karar

Bu durum üretim maliyetlerinin artmasına ve dolayısıyla tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. TL son senelerde yabancı para birimleri karşısında değer kaybetti. Bu durum ekonomik istikrar açısından çeşitli zorlukları da beraberinde getirmektedir. TL'deki değer kaybı hem iç piyasaya hem de dış ticarete bazı zorluklar getiriyor. Bu duruma karşı Maliye Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sıkı para politikası uyguluyor. Ekonomik dengesizlikler ve TL'deki değer kaybı da Darphane'yi etkisi altına aldı. Son dönemde madeni paraların ağırlığının hafiflediğine dair haberler çıkıyordu. Bu değişikliğin maliyetleri düşürmesi amaçlanıyor. Darphane ve Damga Matbaası Müdürlüğü, madenî para üretiminde bakır, çinko ve nikel oranını azaltarak %40'a varan tasarruf elde ettiğini duyurdu.