15 milyon emekliye çift maaş kararı! 4A 4B 4C emeklilerine altın tepside maaş!

Türkiye'nin sosyal güvenlik sisteminde bir devrim daha kapıda. Orta Vadeli Program'ın (OVP) içeriğinde olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), yakın zamanda yürürlüğe girerek hayata geçirilecek.

15 milyon emekliye çift maaş kararı! 4A 4B 4C emeklilerine altın tepside maaş!

Sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklikle birlikte Orta Vadeli Programı (OVP) kapsamında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) dahil ediliyor. Bu yeni plan, işçilere emeklilik sonrasında maaşlarının iki katını alma fırsatı sunarak emeklilik gelirlerini yükseltmeyi amaçlıyor.

Sistem nasıl işleyecek?

Dünya çapında farklı versiyonları olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), Türkiye'de halihazırda yürürlükte olan Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile birlikte geliştirilecek.

Halihazırda BES'te çalışan çalışanlara maaşlarının %3'ü oranında ikramiye kesintisi ve tasarruf sağlanmaktadır. Yeni sistemde işverenler, çalışanlarının primleri için ek katkı sağlayarak tasarruflarını artıracak ve sistem çalışanlar için de işverenler için de bağlayıcı duruma gelecek.

Zorunlu hale gelecek mi?

15 milyon emekliye çift maaş kararı

Çalışanlar için tamamlayıcı emeklilik planları zorunlu olacaktır. Bu sayede çalışanların ve işverenlerin sisteme dahil olması sağlanmaktadır. Bu plan kapsamında çalışanlar 56 yaşında 10 yıl boyunca katkı payı ödeyerek emekli olabiliyor. Ancak bu sistem, emeklilik haklarında herhangi bir revizyon içermemekte ve Sosyal Güvenlik sisteminin yerine geçmemektedir.

Yeni sistem emeklilik yaşında bazı değişikliklere yol açabilir. Mevcut sistemde BES'te emeklilik yaşı 56 olarak belirlenmişken yeni sistemde bu yaş sınırının 60'a çıkarılması mümkün. Ancak bu konu hukuki ve düzenleyici süreçte netlik kazanacaktır.

Yeni program kapsamında SGK katkı payları uygulanmaya devam edecek ve çalışanların SGK'dan emekli maaşı almasına ve tasarruflarını ek emeklilik planlarında kullanmasına olanak sağlanacak. İşverenler, mevcut SGK katkı paylarına ek olarak ek emeklilik katkı payı ödeyerek çalışanlarının hesaplarına ek katkı sağlıyor.