Kışlık domates konserversini mutlaka böyle yapın! Aylarca dursa bile gram bozulmayacak

Evde kendi organik domates sosunuzu yapmak için izlenecek adımlar haberimizde...

Kışlık domates konserversini mutlaka böyle yapın! Aylarca dursa bile gram bozulmayacak

Kendi bahçenizden topladığınız domateslerle yapılan kışlık domates konserveleri, soğuk aylarda mutfağınıza doğallık ve tazelik katar. Üstelik, mağazalardan alınan hazır ürünlere kıyasla cebinize daha dosttur. Sağlıklı ve organik beslenmeyi tercih edenler için, evde kışlık domates yapımı mükemmel bir alternatiftir. Bu yöntem sayesinde, yıl boyunca ev yapımı domateslerin tazeliğinden ve lezzetinden faydalanabilirsiniz.

Kışlık Domates Tarifinde Kullanılan Malzemeler

  •   10 kilogram taze Çanakkale domatesi
  •   10 tatlı kaşığı deniz tuzu
  •    4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Kışlık Domates

Kışlık Domates Yapım Adımları

Başlangıç olarak, domateslerinizi hazırlayın; her birinin üzerine birer artı işareti çizin ve ardından kaynar su dolu bir tencereye atın. Yaklaşık bir dakika boyunca kaynatın, sonra hemen soğuk su dolu bir kaba alarak şoklayın. Bu yöntemle domateslerin kabuklarını rahatça soyabilirsiniz. Eğer isterseniz, kabuklarını soymadan da pişirmeye devam edebilirsiniz.

Soyduğunuz domates kabuklarını kurutarak ve daha sonra bir mutfak robotunda öğüterek toz haline getirebilir ve yemeklerinize ekstra bir aroma katmak için kullanabilirsiniz.

Domatesleri soyduktan sonra ikiye kesin ve onları bir tencereye alıp düşük ısıda pişirmeye başlayın. Her kilogram domates için bir tatlı kaşığı tuz ekleyin ve domatesler yumuşayıp püre haline gelene kadar pişirin. Bu süreçte, kişisel zevkinize göre sarımsak, kekik ya da biberiye gibi baharatlarla sosunuzu zenginleştirebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak şeker ve sirke ile tat dengesini ayarlayabilirsiniz.

Domatesler püre kıvamına geldiğinde, zeytinyağını ilave edin ve bir el blenderi yardımıyla sosunuzu iyice pürüzsüzleştirin. Güneşli bir yerde sosun suyunu çektirmek isterseniz, sosu tepsiye döküp birkaç gün bekletebilirsiniz. Güneşli bir alanınız yoksa, sosu tekrar ocağa alıp çok kısık ateşte suyunu çektirebilirsiniz. Sosunuzu istediğiniz yoğunlukta bırakabilirsiniz.

Eğer domates sosunuzu güneşte kurutmayacaksanız, henüz sıcakken sosu kavanozlara doldurun ve kapaklarını iyice kapatın. Konserve kapaklarını kapatırken, 'iki adım geri, bir adım ileri' tekniğini kullanarak hava almayacak şekilde mühürleyin. Sonra kavanozları ters çevirerek soğumaları için bekletin; bu sayede kapaklar vakum etkisiyle sıkıca kapanacaktır.

Eğer domates sosunu güneşte kurutmayı tercih ederseniz, sos soğuduktan sonra bir kez daha kaynatın veya kavanozlara doldurduktan sonra kapaklarını sıcak suda sterilize edip kapatın ve yine ters çevirin.

Konserveleriniz hazır olduğunda, onları doğrudan güneş ışığı almayan serin bir yerde saklayabilir veya daha uzun süre tazeliğini koruması için buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun!