İklim değiştiren 2.5 saatlik Demirkapı tüneli! 4 saatlik yolu yarıya indirdi

Antalya-Konya arasında geçen yıl işletmeye açılan ve karasal iklimin ardından Akdeniz iklimine 4 dakikada geçiş imkanı sunan Demirkapı Tüneli, 1 senedir bölgesel ulaşımın can damarı olmuştur. Tünel ulaşım süresini ise 4 saatten 2,5 saate düşürüyor.

İklim değiştiren 2.5 saatlik Demirkapı tüneli! 4 saatlik yolu yarıya indirdi

“İklim değişikliği” imkanı yaratan Demirkapı tüneli, Romalıların kullanmış olduğu 2 bin 400 yıllık güzergahın yeniden canlanmasını sağlamıştır. Antalya-Konya arasında geçen yıl hizmete açılan ve karasal iklimden hemen Akdeniz iklimine 4 dakikada geçiş imkanı sunan Demirkapı Tüneli ve Konnektörü, 8 asırdır kullanılmayan güzergahı yeniden canlandırıyor.

Antalya 13. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün 2013 yılında yapımına başladığı 67 kilometrelik Demirkapı Tüneli ve Yolu projesi, İç Anadolu bölgesini Akdeniz'e birkaç dakikada bağlıyor. Antalya-Manavgat kavşağı, Taşağıl-Derebucak güzergahı üzerinde inşa edilen 5.068 metre uzunluğundaki Demirkapı tüneli ve Antalya'yı Konya ve hinterlandına bağlayan tünel ile 67 km uzunluğundaki yol, Antalya-Konya arasındaki süreyi 4 saatten 2,5 saate indiriyor.

İklim değiştiren 2.5 saatlik Demirkapı tüneli

4 DAKİKADA İKLİM DEĞİŞİYOR

Konya-Beyşehir-Derebucak-Gembos güzergahında yolculuk yapanlar, Gembos ve Eynif ovalarının doğa harikası ovalarından geçerek tünelle Antalya'ya ulaşacak. Tünelden geçen insanlar 4 dakika gibi kısa bir sürede İç Anadolu'nun karasal iklimi üzerinden Akdeniz iklimine geçişe tanık oldu.

Çift borulu olarak inşa edilen, 2x2 şeritli bölünmüş yol olarak trafiğe hizmet veren, üzeri sıcak asfalt karışımıyla kaplanan tünel, Antalya-Konya arası mesafeyi 30 km kısaltıyor. Bu sayede yılda 30 milyon TL zaman, 6,5 milyon TL yakıt tasarrufu sağlanıyor.

ADINI ZİRVEDEN ALDI

İklim değiştiren 2.5 saatlik Demirkapı tüneli

Demirkapı Tüneli, adını üst kısmında yer alan tarihi geçit “Demirkapı”dan alıyor. Geçmişi Roma döneminden kalma yaklaşık 4 kilometrelik asfalt yol ve yürüyüş yolları bugün hala mevcut olup, işaretler ve sunaklarla geçmiş zamanları aydınlatmaktadır. 1.800 metre yükseklikten vadiye inen virajlı asfalt yol, kusursuz mimarisiyle görenleri etkiliyor.

Eski asfalt yol yeniden hayata döndü. Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uralloğlu, yürüttükleri projeler etrafında yolları kısaltmaya ve insanları buluşturmaya devam ettiklerini aktardı. Türkiye'nin en ünlü tünel projelerinden birinin fotoğraflarını paylaşan Bakan Uraloğlu, sosyal medya paylaşımında “Kıta iklimlerinden Akdeniz iklimlerine sadece birkaç dakika içinde İnsan Taşıma Tüneli 1 yaşına girdi bile! Mesafeyi kısaltmaya yardımcı olan Demirkapı Tüneli. Antalya-Konya arası 30 km..." dedi.

Proje tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile turizm açısından da önem taşıyor. Tünelin yapıldığı Akdağ üzerinde olan yaklaşık 4 km uzunluğundaki asfalt yol Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular tarafından da kullanılmış, Anadolu Selçukluları tarafından da ticaret yolu olarak aktif olarak kullanılmıştır. Bu yol, ticari mal ve eşyaların doğudan Antalya Limanı'na taşınması için iyileştirildi. Konya-Antalya arasındaki yol restore ediliyor. Bu Selçuklular için çok önemliydi. Bu yol Osmanlı dönemi sürecinde terk edilmiştir. Osmanlı döneminde kentleşmenin hızlanmasıyla bu yollar önemini kaybetmiştir. Demirkapı Tüneli işletmeye alındıktan sonra bölgenin sosyo-ekonomik yapısına büyük katkı sağladı.