Evinde elektrik bağlı olanlar dikkat! Bugünden itibaren resmen başladı

Ev ve işyerlerindeki elektrik kayıt sistemini tamamen dönüştürecek Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) ile ilgili son detaylar açıklandı. 1 Ocak 2025 tarihine kadar yıllık tüketimi belirli bir seviyenin üzerinde olan abonelerin akıllı sayaç sistemine geçmesi gerekecek. Bu yeni sistem sayesinde kullanıcılar elektrik tüketimini cep telefonları üzerinden takip edebilecek. Detaylar haberimizde...

Evinde elektrik bağlı olanlar dikkat! Bugünden itibaren resmen başladı

Bu milyonlarca elektrik abonesini kapsıyor. Tarih belirlendi, elektrik sayaçları tek tek sökülecek. İşte detaylar...

dizi

MİLYONLARCA ELEKTRİK ABONESİ DİKKAT! HEPİNİZİ KAPSIYOR! YENİ DÖNEM BAŞLADI!

1 Ocak 2024 itibarıyla evde elektrik kaydına ilişkin birçok işlemin cep telefonu üzerinden yapılabilmesine olanak sağlayan yeni bir sistem devreye girdi.

HEPİNİZİ KAPSIYOR! YENİ DÖNEM BAŞLADI! MİLYONLARCA ELEKTRİK ABONESİ DİKKAT

Türkiye, Milli Akıllı Ölçüm Sistemini (MASS) uygulamaktadır. Bu sistemle birlikte yıllık tüketimi belirli bir seviyenin üzerinde olan ev ve işyerlerinin 2025 yılı başından itibaren akıllı sayaçlara geçmesi gerekiyor.

Bu yeni sistem, elektrik işlemlerinin kapalı mekanlarda cep telefonları üzerinden yapılmasına olanak sağlıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) hazırladığı taslakta sürekli yenilikler yapılıyor.

YENİLİKLER VE ZORUNLULUKLAR

MASS kapsamındaki elektrik sayaçlarının kurulumu ve bakımı, elektrik dağıtım lisansı sahibi kuruluşların sorumluluğundadır. Ancak bu uygulama hakkında az bilinen bazı detaylar var.

YENİ UYGULAMALAR VE ZAMAN ÇİZELGESİ

Enerji Piyasası Yönetim Şirketi (EPİAŞ), 1 Haziran 2024 tarihine kadar akıllı sayaç geçmiş verilerini takip edebilen mobil uygulama geliştirecek. Elektrik dağıtım şirketlerinin, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar bu verileri EPİAŞ'a sağlayabilecek altyapıyı hazırlaması gerekiyor.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), merkezi haberleşme yazılımı spesifikasyonlarını 1 Ocak 2025 tarihine kadar yayınlayacak. Dağıtım şirketleri, 1 Nisan 2025 tarihine kadar bu spesifikasyona uygun Merkezi Haberleşme Yazılımını kuracak ve tüm cihazlardan veri entegrasyonunu tamamlayacak. Göstergeler, 1 Ağustos 2025'ten önce bu yazılım kullanılarak uzaktan okunabilecek. 1 Haziran 2025'ten itibaren, dağıtık şirketler tarafından sağlanan tüm akıllı sayaçlar, modemler, merkezi iletişim yazılımları ve veri yoğunlaştırıcıların birlikte çalışabilirlik ilkesine uyması gerekecek. Bu, sistemlerin daha verimli ve sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır.