El Nino yazı kışa çevirecek! Yoğun kar yağışı için tarih verildi: Kışlıklar Temmuz'da çıkacak

Türkiye, uzun süredir mevsimlerin neredeyse iç içe geçtiği El Niño iklim sisteminin etkisi altındadır. Geçen kış Türkiye'de beklenen kar yağışında azalma görülmedi, ancak baharda ülkenin birçok şehrinde beklenmedik kar yağışı görüldü. Uzmanlar, bu yılki kar yağışının "Sibirya kışına hazırlık" olarak erken olduğu konusunda uyardı.

El Nino yazı kışa çevirecek! Yoğun kar yağışı için tarih verildi: Kışlıklar Temmuz'da çıkacak

El Nino, bu yıl en çok Türkiye'yi etkisi altına aldı. Kışlar oldukça ılık geçerken ilkbaharın ilk günleri de bir o kadar soğuk oldu. Ünlü meteorolog Kerem Ökten, konuyla ilgili önemli bir uyarıda bulundu. Ökten, sosyal medya hesaplarından bu yıl yağışların oldukça erken başladığını söyledi

Kerem Ökten'in Twitter hesabından yayınlanan mesajda, "El Nino'nun etkisi devam ediyor ve artması bekleniyor. Sonbaharda çok yağmur bekleniyor. Ekim'de ekstra özen gösterin!" Kasım, Aralık ve Ocak'ın çok soğuk, Şubat ve Mart'ın ise ılıman geçmesi bekleniyor." ifadeleri yer aldı.

KEREM ÖKTEN'DEN BİR UYARI DAHA..

Hava uzmanı Kerem Ökten dün yayınladığı uyarısında kar yağışının Sibirya kışı olarak bilinen türden olacağını öne sürdü. Ökten, Twitter paylaşımı üzerinden şu mesajı gönderdi;

"Judah Cohen tezinde stratosferik ısınma, negatif QBO ve El Nino'nun bir arada bulunduğu kış aylarında daha yaygındır. Bu stratosferik ısınmanın kutup jet akımlarını etkileyerek soğuk havaların güneye yayılmasına neden olabilir. Bu, Sibirya kışları olarak bilinen aşırı soğuk havanın da oluşumunu tetikleyebilir."

Kerem Ökten'in paylaştığı Twitter paylaşımında, bu yıl El Nino ve Negatif QBO birleşiminden duyduğu kaygıyı dile getirdi. İkisi bir arada olduğunda ise kışın daha çetin geçebileceğini ve Sibirya'da bir kış deneyimine sıkı bir şekilde hazır olmamız gerektiğini belirtiyor.