Dışarıda yediğimiz patateslerin sırrı buymuş! Çocuklar bu lezzete bayılacak

Her zaman sofrada bulunan patates kızartması evde yapıldığı zamanlarda yumuşak ve yağlı olabiliyor. İşte restoran tarzı kızartmalar yapmak için bazı ipuçları.. Pişirme sırasında 2 damla eklemek doğru olacaktır.

Dışarıda yediğimiz patateslerin sırrı buymuş! Çocuklar bu lezzete bayılacak

Kızartma yaparken birkaç ipucunu takip ederseniz, restoran tarzında kızartma yapabilirsiniz.

Ev yapımı patatesler genellikle yumuşaktır. Fakat, çıtır patates yapmak istiyorsanız şu adımları izlemeniz gerekmektedir:

Patatesin seçimi

Çıtır çıtır patates kızartması yapmanın anahtarı doğru patates türünü seçmektir. Nişasta içeriği yüksek olan patatesler çıtır çıtır olacaktır. Bu nedenle mutlaka Rus, Dore, Bintje gibi nişastası yüksek patates çeşitlerini seçmelisiniz.

Dışarıda yediğimiz patateslerin sırrı buymuş

Patateslerin kesilişi

Patatesleri aynı büyüklükte kesmek, patateslerin eşit şekilde pişmesine yardımcı olacaktır. İnce dilimler daha hızlı pişer ve daha çıtır olur. Patatesleri kibrit çöpü gibi doğramayı deneyin.

Nişastasını temizleyin

Çıtır patatesler için en önemli ipucu kızartmadan önce soğuk suda bekletmektir. Kızartmadan önce patatesleri suda bekleterek nişasta içeriğini azaltabilirsiniz. Islatılan patatesleri tamamen kurutmayı unutmayın. Suyunu iyice kurutup kızartmaya devam edebilirsiniz.

Doğru yağı kullanın

Kızartma için ısıya dayanan yağ kullanılması tavsiye edilir. Ayçiçek yağı ve kanola yağının yanı sıra mısır yağı da kullanabilirsiniz. Yağın ideal sıcaklığı da 180-190°C civarı olmalı. Patatesleri ekleyerek yağın cızırdayıp cızırmadığını kontrol edebilirsiniz.

Dışarıda yediğimiz patateslerin sırrı buymuş

Kızartma işlemi

Patatesleri azar azar kızartın. Tencerenin ya da fritözün kapasitesinden daha fazla patates eklemek yağın sıcaklığını düşürecektir. Patatesleri yaklaşık olarak 3-5 dakika ya da altın rengi kahverengi olana kadar kızartabilirsiniz.

Elma sirkesi

Çıtır patates için için kızartma yağına 1 çay kaşığı elma sirkesi ekleyin. Elma sirkesi yağın sıcaklığını düşürerek daha yavaş pişmesine neden olur. Sonuç olarak patateslerin her tarafı eşit şekilde pişmeye başlayacak ve çıtır çıtır hale gelecektir.