Dalga dalga kıyıya vuruyorlar! Suya girenler için 10 kez düşünme zamanı: İnanılmaz 20 metre uzunluktalar

Akdeniz'in gözde beldeleri Kaş ve Fethiye'de yapılan Deniz Memelileri Araştırma Derneği (DMAD) çalışmaları sonucunda, 57 ton ağırlığında ve 20 metreye ulaşabilen ispermeçet (kaşalot) balinaları tespit edildi.

Dalga dalga kıyıya vuruyorlar! Suya girenler için 10 kez düşünme zamanı: İnanılmaz 20 metre uzunluktalar

DMAD uzman ekibi, deniz memelilerinin kritik yaşam alanlarını ve yaşadıkları sorunları incelemek ve kamu bilincini artırmak amacıyla Kaş ve Fethiye bölgelerinde çalışmalarını sürdürüyor. Derneğin kurucu üyeleri Aylin Akkaya, Dimitris Lisenko, Leyla İsrapilova, Evie Violet White, Atakan Dalkılıç, Bedirhan Bartu Tekin, Ceyda Özdemir, Efecan İştipliler, Zeynep Dilan Seyhan ve Evsane Güllüdere, bölgedeki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

"Türkiye'de Balina Var" - DMAD'dan Veri Tabanı ve Ekolojik Farkındalık Çalışmaları

Deniz biyoçeşitliliğini koruma amacıyla veri tabanları oluşturan ve ekolojik farkındalığı artırmayı hedefleyen DMAD araştırmacıları, Akdeniz bölgesinde yaptıkları çalışmalardan elde ettikleri ispermeçet balinalarının görüntülerini sosyal medyada paylaştı.

DMAD üyesi Leyla İsrapilova, "Türkiye'de balina var" başlıklı paylaşımında, balinaların aslında uzun zamandır var olduğunu vurgulayarak, ayrıca diğer balina türlerine de dikkat çekti. Ancak, insan kaynaklı stres faktörlerinin artmasıyla birlikte koruma ve farkındalık çalışmalarının öneminin giderek arttığına dikkat çekti.

Nesli Tehlikede: Akdeniz'deki İspermeçet, Gagalı Balina ve Uzun Balina Türleri

haber-6-ic.jpg

DMAD ekibinden Efecan İştipliler'e göre, Türkiye denizlerinde ispermeçet, gagalı balina ve uzun balina olmak üzere üç farklı balina türü bulunuyor. Dünya Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kırmızı listesi verilerine göre, Akdeniz'de yaklaşık 250-2.500 arasında balina yaşadığı tahmin ediliyor ve bu türlerin nesli tehlike altında.

İspermeçet Balinası: Devlerin Devi

İspermeçet balinasının yeni doğanları 3,5-4,5 metre uzunluğunda ve 1 ton ağırlığında oluyor. "Moby Dick" olarak da bilinen kaşalotlar, dünyadaki en büyük dişli balina türüdür ve en büyük beyne sahip canlı olarak bilinirler. Yetişkin dişi bireyler 12,5 metreye, erkekler ise 19,2 metreye kadar büyüyebilir. Kaydedilen en yüksek ağırlık ise 57 ton olarak belirlenmiştir. Derin denizlerde yaşayan bu devler, 1000 metre ve daha derin sularda sıklıkla gözlemlenebilirler.

İspermeçet balinaları genellikle 30-50 dakikalık dalışlar yaparlar ve bu süreleriyle en uzun dalış süresine sahip ikinci canlıdır. Birinci sırada ise 2 bin 992 metreye kadar yaptığı 138 dakikalık dalışlarıyla yine ülkemizde gözlemlenen gagalı balina yer almaktadır.