Vücudunuzda benler varsa dikkat! Bu değişim kanserin ilk belirtisi olabilir

Vücudunda bu tip benleri olanlara uzman isimden uyarılar geldi. dünyada en sık görülen malignite türlerinden olan deri kanserine ilişkin yapılan açıklamalar haberimizde.

Vücudunuzda benler varsa dikkat! Bu değişim kanserin ilk belirtisi olabilir

Dermatoloji Bölümü Prof. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, deri kanserlerinde malignitelerin yaklaşık yüzde 20'sine neden oluyor. Malign melanom ortaya çıktığında toplam deri kanserlerinin yüzde 5'inden azında bulunuyor. Deri kanserlerine bağlı ölümlerin büyük çoğunluğu melanomdan oluşmaktadır. Deriye rengini veren, melanosit olarak adlandırılan hücrelerin normalin dışında kontrolsüz çoğalmasından oluştuğunun altını çizdi.

DERİDE BULUNAN LEKE YA DA KABARIKLARA DİKKAT

Melanomun genellikle normal görünümlü deride yeni bir oluşum olarak görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Demir, ben üzerinde gösterdiği gelişime değindi. Sıklıkla koyu kahverengi ya da siyah olarak kabarıklıklarla dikkat çeker. Renk tonları farklılık gösterirken bulunan koyu renkli açılmalar dikkat çekti. Kadınların en çok bacaklarında erkeklerde ise sırt bölgelerinde görülmektedir.

tehlikeli benler

NEŞTER DEĞDİNDE KANSER RİSKİ

Kişinin kendini sıklıkla kontrol etmesi gerekirken yeni çıkan şüpheli oluşumları fark ederken zaman kaybetmeden uzmana gözükmesi gerektiği belirtildi. Demir, melanomu erken tanımak ve diğer kanser türlerine göre dermoskopik inceleme olarak isimlendirilerek ışık ve büyütme sistemleriyle incelemeye alınır. Erken teşhisin önemine vurgu yapılırken kanserin yavaş yayılmasına ve ölümlere neden olmasının altını çizdi.