Sabahları bu ağrıyla uğranıyorsanız eyvah! Kansere yakalanmış olabilirsiniz

Kanserin erken belirtileri genellikle geç dönem belirtilerden daha fazla dikkat çekmektedir. Çünkü kanseri erken teşhis etmek tedaviyi kolaylaştırır. Bu görüş BMC Palyative Care dergisinde yayınlanan bir çalışma tarafından da desteklenmektedir.

Sabahları bu ağrıyla uğranıyorsanız eyvah! Kansere yakalanmış olabilirsiniz

Araştırmacılar en yaygın ve aynı zamanda da şiddetli semptomları belirlemek için palyatif bakım ünitesinde bulunan bir grup hasta üzerinde çalıştı. Bu çalışma ilerlemiş kanser hastalarında semptom şiddetini araştırdı ve ayrıca semptomların iyileşmesiyle ilişkili faktörleri inceledi.

Cancer Research UK'e göre palyatif tedavinin amacının semptomları azaltmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek olduğu belirtildi. Endişe verici semptomlar hastalığın herhangi aşamasında ortaya çıkabilirken palyatif tedavi burada devreye girer. Yardım kuruluşu, "İlerlemiş kanser için palyatif bakım, tedavi edilemese bile insanların daha uzun ve aynı zamanda rahat yaşamasına destek olabilir" dedi.

Sabahları bu ağrıyla uğranıyorsanız eyvah! Kansere yakalanmış olabilirsiniz

Bu çalışma Ekim 2004'ten Aralık 2009'a kadar Tayvan'daki bir palyatif bakım ünitesinde gerçekleştirildi. Semptom yoğunluğu, 0'dan 4'e kadar bir ölçekte (0, hiç yok ve 4, çok güçlü anlamına gelir) bir semptom raporlama formu kullanılarak ölçüldü. Bu testler palyatif bakım ünitesinin 1, 3, 5 ve 7. günlerinde yapıldı. Çalışma verileri ayrıca rutin klinik kayıtları ve hasta demografik bilgilerini de içeriyordu.

Araştırma sonuçlarına göre en sık görülen semptomlar

Araştırma sonuçlarına göre ileri evre kanser hastası olan 824 hastada en sık görülen ciddi semptomlar ağrı, iştahsızlık, kabızlıktı. Bu belirtilerin hastalığın erken evrelerinde dahi ortaya çıkabileceği vurgulanıyor.

Sabahları bu ağrıyla uğranıyorsanız eyvah! Kansere yakalanmış olabilirsiniz

Katılımcıların yaşının da semptomların şiddetini etkilediği gösterilmiştir. 65 yaş üstü hastaların ağrı, uyku bozuklukları, depresyon ve anksiyete ölçeklerinin genç hastalara oranla daha düşük puanları vardı. Kadın hastalar kusma, anoreksi, ödem (şişlik), depresyon ve anksiyete ölçümlerinde erkek hastalardan daha yüksek puan aldı.

İlerlemiş kanserle nasıl başa çıkılır?

İlerlemiş kanserin çeşitli duygusal tepkilere neden olması çok yaygındır. Bu şok ise, korku ve öfke gibi bazu duygu durumlarına neden olabilir. Macmillan Cancer Support raporuna göre zamanla bu duyguları yönetmek genell olarak aha kolay hale geliyor, kararlar alınıyor ve planlar yapılıyor. Raporda konuya ilişkin "Topluluğunuz, aileniz ve arkadaşlarınız, ileri evre kanserle uğraşırken önemli destek kaynaklarıdır. Hastalığınız ve tedavinizle ilgili ne kadar konuşmak istediğiniz konusundan emin olmayabilirler." şeklinde ifadeler yer alıyor.