Kendinizde bu belirtileri görüyorsanız doktora koşun! Yeni koronavirüs varyantına yakalanmış olabilirsiniz

Coronavirüsün yeni bir çeşidi olan Eris, dünya çapında hızla yayılıyor. Sonbahar yaklaştıkça Kovid 19 semptomları da uzmanlar tarafından hatırlatılıyor. İlk sekiz günü ağır ve zor olduğunu söyleyen uzmanlar özellikle enfeksiyon süresi 8 günden uzun sürerse, koronavirüsten ölümler 18. günde gerçekleştiğini de belirtiyorlar. İşte; Kovid-19'un belirtileri..

Kendinizde bu belirtileri görüyorsanız doktora koşun! Yeni koronavirüs varyantına yakalanmış olabilirsiniz

Çin'deki bilim insanları, yeni koronavirüsün (Covid-19) yaygın semptomlarının günlük olarak nasıl ortaya çıktığı konusunu gösteren iki çalışma yayınladı. İlk gün hafif öksürükle başlayan Kovid-19, ilk araştırmalara göre sekiz gün içinde ciddi solunum yolu hastalığına dönüşebiliyor.

İkinci bir çalışmada viral enfeksiyondan sonra hastaneden taburcu olana kadar geçen ortalama sürenin 22 gün, ölüme kadar geçen ortalama sürenin ise 18,5 gün olduğu bildirildi. Ancak uzmanlar, koronavirüse yakalananların çoğunun yedi gün içinde iyileştiğini söyledi. Gelin, koronavirüsün günlük seyrine bir göz atalım...

Kovid-19'un belirtileri

Dünya çapında yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile enfekte olan kişi sayısı 118 milyonu aştı. 2.630'dan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Kovid-19'un en yaygın semptomlarının arasında ateş, halsizlik, kuru öksürük yer alıyor.

Salgının odak noktası Asya'dan Avrupa'ya kayarken, koronavirüsün ilk ortaya çıktığı Çin'in Wuhan kentinde araştırma yapan bilim insanları, hastalığın seyri hakkında yeni iki çalışma yayınladı.

"ATEŞ 12 GÜNÜN SONUNDA KAYBOLUYOR"

 Wuhan Akciğer Hastanesi ve Jinyintan Hastanesi'nde yetişkin vakalar üzerinde yapılan ilk çalışma, Kovid-19'un erken semptomlarından birisi yüksek ateşin 12 gün sürdüğünü, öksürüğün de daha uzun sürebileceğini ortaya çıkardı.

Bu çalışmada ankete katılan 191 hastanın yüzde 45'inde taburcu olduktan sonra 12 gün boyunca sürekli öksürük vardı. Sonuçlar, ölenlerde nefes darlığı sorununu 13 gün sonrasında sona erdiğini ancak ölene kadar devam ettiğini gösterdi.

TABURCULUK SÜRECİ 22 GÜN, ÖLÜM SÜRECİ 18,5 GÜN

Kovid-19'un belirtileri

Hastalığın başlangıcından taburculuğa kadar geçen ortalama süre 22 gün olurken ortalama ölüm süresi ise 18,5 gün olarak belirlendi.

"Çoğu hasta ilk 7 gün içinde iyileşir"

 Bu arada, Wuhan Üniversitesi Zhongnan Hastanesi'nde 138 hasta üzerinde yapılan bir araştırma, ilk semptomdan nefes darlığına kadar geçen ortalama sürecin beş gün olduğunu buldu. Yedi gün sonra hastaneye kaldırılan ve aynı zamanda sekiz gün sonra nefes darlığı çeken bir hasta solunum cihazına ihtiyaç duyuyor. Ancak uzmanlar, hastaların çoğunda semptomların çoğunun ilk yedi gün içinde kaybolduğunu ve düzeldiğini söyledi.

"KORONA VİRÜSÜN SEYRİ"

1. Gün: Hastada ateş, miyalji ve kuru öksürük gelişir. Ancak yorgunluk da meydana gelebilir. Birkaç kişi bir veya iki gün boyunca ishal ve mide bulantısı yaşayabilir.

5. Gün: Nefes darlığı şeklinde bilinen nefes almada zorluk, enfekte kişinin kronik bir hastalığı varsa veya yaşlıysa ortaya çıkabilir. Bu olduğunda nefes almak giderek zorlaşmaktadır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre enfeksiyondan 2 ila 14 gün sonrasında ortaya çıkan semptomlar arasında ateş, öksürük, nefes darlığı yer alıyor.

En Önemli 7. Gün: Bazı hastalarda enfeksiyondan sonraki 7. günde şiddetli nefes darlığı yaşanabilir ve hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Sağlık yetkilileri, sürekli göğüs ağrıları, nefes darlığı, yüz veya dudakları moraran hastaların derhal tıbbi yardıma başvurmalarını önermektedir.

Öte yandan 7. gün, hastaların çoğunluğunun (yaklaşık %85) semptomların hafiflediği ve izolasyondan çıkabildiği noktadır.

Kovid-19'un belirtileri

UYARI: Akut solunum sıkıntısı sendromu

8. Gün: Coronavirüsten ciddi şekilde etkilenen kişilerde, akciğerlerin hayati organlara yeteri derecede oksijeni sağlayamadığı 8. günün sonunda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) semptomları gelişebilir.

Çin Hastalık Kontrol Önleme Merkezi'ne göre vakaların yalnızca %15'i bu aşamaya ulaşıyor.

10. Gün: Solunum yolu hastalığı kötüleşen hastalar 10. günün sonunda yoğun bakım ünitesine yatırılmalıdır.

12. Gün: Wuhan'daki ilk testler, hastanın ateşinin bu noktada durduğunu gösteriyor. Hayatta kalanlarda semptomlar yaklaşık 13 gün sonra kaybolur.