Erken emeklilik için o kural kaldırılıyor! Sigorta yılınıza bakın: 5 yıl erken emekli olabilirsiniz

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte emeklilik hakkı elde edemeyen vatandaşlarla ilgili yeni düzenlemelerin gelmesi bekleniyor. Peki 5 sene erken emekli olmak mümkün mü? Tüm detaylar haberimizde.

Erken emeklilik için o kural kaldırılıyor! Sigorta yılınıza bakın: 5 yıl erken emekli olabilirsiniz

Emekli olmak isteyen ancak bazı engellere takılan vatandaşlarla ilgili yeni düzenlemeler yolda. Artık 5 sene şartına takılmayacaksınız! Peki nasıl? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

5 SENE ERKEN EMEKLİ OLMAK MÜMKÜN

Temmuz ayının ilk haftasında emekli memur ve memur maaşlarına yapılacak zamlarla ilgili torba yasanın kabul edilmesi bekleniyor. Ara zam kararları sonrasında ikinci torba yasa memurların 3600 ek gösterge artışı ve SSK Bağ Kur prim eşitlemesi, evlilik kredisi, taşeron kadrosu ile ilgili olacak. Bağ Kurlu vatandaşların prim şartları 9 bin günden 7 bin 200 güne indirilecek. Bağ Kurlular bu şekilde 1.800 gün avantaj elde edecek ve 5 sene daha az prim ödemiş olacak. Yeni düzenlemelerin bütün Bağ Kurluları kapsaması bekleniyor. 8 Eylül 1999 tarihi ve 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortası olan Bağ Kurluların gün sayısı kadın ve erkeklerde 25 sene yani 9 bin olarak belirlenmiş, yaş şartı ise kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak uygulanmıştı. Yapılacak düzenlemeye göre 9 bin olan prim günü hem kadın hem erkeklerde 7 bin 200'e inecek. 

Bağ Kur Prim Günleri eşitleniyor

7 bin 200 prim günü tamamlandıktan sonra yaş şartını yerine getiren sigortalılar emekli olabilecek. Ancak yaş tutmuyorsa yine beklemeleri gerekecek. 1 Mayıs 2008 tarihi sonrasında sigortası olanların 9 bin prim günü ve kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş şartının 65 yaşa kadar kademeli artan yaşı tamamlaması gerekiyor. Yapılacak 1800 gün avantajla birlikte bu tarihlerde sigortası başlayan Bağ Kurlular da 7 bin 200 prim günü ödemesi yapacak. EYT yasasına giren ancak 9 bin prim gününü tamamlamadığı için emekli olamayan Bağ Kurlular yasa düzenlemesi kapsamına dahil edilirse 7 bin 200 prim gününü tamamlamalarının ardından emekli olabilecek. 8 Eylül 1999 tarihinden öncesini kapsaması ve Bağ Kurlular için geçerli olması beklenen yasa dışında farklı kurumlarda çalışan kişiler için iki farklı yöntem uygulanıyor. 2008 tarihinden önce sigortası olan vatandaşların emekli olacakları kurumda son 7 sene sigortası ve 1261 prim günü olması gerekiyor. Eğer hangi kurumda 3.5 seneden fazla çalışma süresi varsa o kurum tercih ediliyor. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortası başlayanlar hangi kuruma daha fazla prim ödemesi yaptıysa o kurumdan emekli olabiliyor ve 3.5 seneye bakılmıyor. Bağ Kur ve SSK primleri eşitlenirse farklı kurumlarda çalışan kişiler için böyle bir hesaplama yapılmaması da bekleniyor.