Tatilden dönen hayatının şokunu yaşayacak! Fiyatına tam yüzde 1066 zam birden geliyor!

Kurban Bayramı tatili, 16 Haziran Pazar günü başlayacak ve 23 Haziran Pazar günü sona erecek şekilde 9 gün sürecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu çalışanları için bayram sonrasındaki 2 günlük süreyi de idari izin kapsamına aldıklarını açıkladı. Bayram sonrası, tam 60 farklı vergi artışıyla karşılaşacağız. Bu vergilerin yüzde 1066 oranında zamlanacağı belirtiliyor.

Tatilden dönen hayatının şokunu yaşayacak! Fiyatına tam yüzde 1066 zam birden geliyor!

AKP’li yetkililer, Hazine’nin 226 milyar TL ek gelir hedefiyle hazırladığı yeni vergi paketinin detaylarını paylaştı. Bu kapsamlı paket, yurt dışı çıkış harçlarından kripto para işlemlerine, asgari kurumlar vergisinden doktor ve mali müşavirlerin gelir vergisine kadar birçok konuyu içeriyor.

AK Parti ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı yeni vergi paketi taslağı tamamlandı. Bayramdan sonra Meclis Başkanlığı’na sunulacak olan teklif, yaklaşık 60 madde içerecek. Bu maddelerin 15’i, yeni getirilecek asgari kurumlar vergisi düzenlemesi ve bu düzenleme nedeniyle diğer kanunlara yapılacak atıflardan oluşacak.

PARA

Bu düzenlemeye göre Türkiye’de faaliyet gösteren tüm şirketler, vergi teşvikleri, istisnalar ve muafiyetlerden yararlansalar bile en az yüzde 15 oranında kurumlar vergisi ödeyecek. AKP yetkilileri, bu uygulamanın hem Türkiye’deki küresel şirketleri hem de yerli firmaları kapsayacağını belirtti. Muafiyetler veya istisnalar olsa bile en az yüzde 15 vergi ödenecek, ancak bazı stratejik yatırımlara yönelik vergi avantajları devam edecek.

Vergi paketinin ikinci yeni uygulaması ise ‘asgari gelir vergisi’ sistemi olacak. Bu düzenleme, doktorluk, mühendislik gibi bazı meslek gruplarının yıllık kazançları üzerinden peşin vergi alınmasını öngörüyor. Özellikle, yıllardır vergi ödemeyen doktorlar, diş hekimleri ve mali müşavirler gibi meslek grupları bu düzenlemeye tabi tutulacak. 

Yıl sonunda zarar beyan edenler için mahsuplaşma yapılacak, ancak alt sınırdaki vergiyi yine de ödemeleri gerekecek. Bu adım, vergi kaçağını önlemeye yönelik bir girişim olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, vergi paketinde kripto varlıklardan işlem vergisi alınması, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve gayrimenkul yatırım fonlarının bünyelerindeki gayrimenkullerden elde edilen gelirler üzerinden yüzde 15 oranında asgari kurumlar vergisi ödenmesine yönelik düzenlemeler de yer alacak.

KRİPTO PARA

KRİPTO VARLIKTAN İŞLEM VERGİSİ

• Vergi Paketi’nde kripto varlıklardan işlem vergisi alınması öngörülüyor.

• Bu düzenleme, kripto para piyasasının yasal zemine oturtulmasını amaçlıyor.

• Kripto varlıkların belli sınırı geçen kazançlarından işlem vergisi alınacak.

ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ

• Türkiye’de faaliyet gösteren her şirketten, vergi teşviki, istisnalar ve muafiyetlerden yararlansa bile asgari yüzde 15 oranında kurumlar vergisi alınacak.

• Bu uygulama hem küresel şirketleri hem de Türk firmalarını kapsayacak.

• Bazı stratejik yatırımlara ilişkin vergi avantajları devam edecek.

ASGARİ GELİR VERGİSİ

ASGARİ GELİR VERGİSİ

• Bazı meslek gruplarından yıllık kazançları üzerinden peşin vergi alınması öngörülüyor.

• Özellikle doktorlar, diş hekimleri, mali müşavirler gibi mesleklerde yıllardır vergi ödemeyenler için bu düzenleme yapılacak.

• Zarardaki işletmelerin sürekli olarak çalışmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.