Sigara tiryakileri ah vah edecek! O tarihte tüm sigaralara okkalı zam geliyor

Temmuz ayında sigaraya zam gelecek ve en ucuz sigara fiyatı 66 TL olacak.

Sigara tiryakileri ah vah edecek! O tarihte tüm sigaralara okkalı zam geliyor

Sigaraya son zamanlarda arka arkaya zam gelmiş olsa da asıl zam Temmuz ayında gelecek. Geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde sigara fiyatlarına 3 TL zam yapıldı. Ancak asıl zammın hala gerçekleşmediği belirtiliyor.

sigaraya zam

ÖTV ZAMMI YILIN İKİNCİ YARISINDA

Ekonomim'in makalesine göre; her sene Ocak ve Temmuz aylarında güncellenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), sigara ve alkollü içkilerdeki fiyat artışlarını doğrudan etkilemekte. 2023'ün ilk beş ayında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 17,87 olarak belirlendi.

Ancak uzmanlar, yılın ikinci yarısında ÜFE artışının yüzde 20'nin üstüne çıkacağını ve bu durumun sigara fiyatlarına yansıyacağını öngörmekteler. Bu artış, sigaraya uygulanan vergi politikasını daha da sertleştirecek.

SİGARA FİYATLARINA 10 TL'LİK VERGİ ARTIŞI

Mevcut durumda her bir sigara paketi için alınan maktu vergi 1.4249 TL seviyesinde bulunmakta. Bu da 20 sigaralık bir pakette toplam 28,5 TL'lik bir vergi anlamına geliyor. Eğer yüzde 20'lik bir vergi artışı gerçekleşirse, bu miktar 34,2 TL'ye yükselecek. Ayrıca mevcut ek maktu vergi 4,8 TL iken, yüzde 20'lik bir artış sonucunda 5,8 TL'ye çıkacak.

Bu hesaplamalara göre, sigara perakende satış fiyatının 60 TL'nin altında kalamayacağı tahmin ediliyor. Zaten en ucuz sigaranın fiyatı 56 TL olduğundan, 10 TL'lik bir vergi artışıyla fiyatın 66 TL'ye çıkması bekleniyor.