Renault Clio 402 bin TL'ye satılıyor! Duyanları çılgına çeviren kampanya başladı

2024 Türkiye'sinde Engellilere Yeni Kapı: Araç Alımında ÖTV İndirimi X.46 Arttı! Yeniden Değerleme ile Belirlenen Üst Limit 1.59 Milyon TL'ye Yükseltildi. Engelliler, Daha Avantajlı Şartlarda Yüksek Değerli Araçlara Ulaşabilecek!

Renault Clio 402 bin TL'ye satılıyor! Duyanları çılgına çeviren kampanya başladı

Türkiye'de engelli bireylerin sıfır araç edinme sürecindeki avantajlar, 2024 yılında yapılan bir düzenleme ile bir kez daha güçlendirildi. Yapılan güncellemeyle birlikte, yüzde 90 ve üzeri engelli bireyler, belirlenen üst limite kadar olan sıfır otomobilleri ÖTV'siz bir şekilde satın alma imkanına kavuştular. Ancak, bu muafiyetten faydalanan araçlar, satılamaz veya devredilemez kuralına tabi tutuldu ve bu hak, 5 yıl içinde bir defa kullanılabilecek şekilde belirlendi.

2024 yılında gerçekleştirilen bu düzenleme, Türkiye'deki engelli bireylerin araç edinimindeki vergi avantajlarını önemli ölçüde artırdı. Motor silindir hacmine göre belirlenen ÖTV indirimi, 1600 cc'ye kadar olan binek otomobiller ve 2800 cc'ye kadar olan hafif ticari araçlar ile tüm motosikletler için %58.46 oranında artırılarak, daha önceki yılın limiti olan 1 milyon 4 bin 200 Türk Lirası'nı aşarak 1 milyon 591 bin 255 Türk Lirası'na çıkarıldı.

araç

Bu değişiklik, engelli vatandaşların daha yüksek değerli araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilme imkanını genişletiyor ve onların hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Yeniden değerleme oranının belirlenmesi ve engelli araç alım limitinin artırılması, engelli bireylerin daha fazla seçenek ve esneklikle araç sahibi olmalarını sağlıyor.

ÖTV muafiyeti, 1600 cc ve altı binek otomobiller ile 2800 cc ve altı hafif ticari araçlar ve tüm motosikletler için geçerli. Bu muafiyet, belirli bir üst limit dahilinde engelli vatandaşlara sıfır araç alımında vergi avantajı sunarken, aynı zamanda bu araçların 5 yıl boyunca satılamaması veya devredilememesi gibi kısıtlamaları da içeriyor.

araç engelli

Araç fiyatlarına etki eden bu düzenleme, çeşitli marka ve modellerin engelli vatandaşlar için ÖTV'siz net fiyatlarını ortaya koymaktadır. Örneğin, Renault Clio'nun vergisiz fiyatı 402.777 TL, Hyundai i20'nin vergisiz fiyatı 400.462 TL ve Nissan Qashqai'nin vergisiz fiyatı ise 686.574 TL olarak belirlenmiştir.

Yapılan bu düzenlemeler, engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak araçlara erişimini artırarak, toplumda daha fazla sosyal katılım sağlamayı amaçlıyor. Engelli vatandaşların daha geniş bir araç yelpazesinden seçim yapabilme özgürlüğü, bu düzenlemelerin getirdiği avantajlardan sadece biridir.