Otomobil devleri kepenk kapatıyor! Üretimler durdu, dünya şaştı kaldı

Husi saldırıları, küresel otomotiv sektörünü etkisi altına alıyor! Ayrıntılar haberimizde...

Otomobil devleri kepenk kapatıyor! Üretimler durdu, dünya şaştı kaldı

Yemen'de hükümet güçleriyle Husi isyancılar arasındaki çatışmalar bir süredir devam etmektedir. Ancak son dönemde Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırıları küresel ticareti tehdit eder boyuta ulaşmıştır.

Husiler özellikle İsrail'e ait olduğunu iddia ettikleri gemilere saldırmakta, bazılarını ele geçirmekte, bazılarına da füze ve insansız hava araçlarıyla hasar vermektedir. Bu saldırılar nedeniyle pek çok gemi şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurmak zorunda kalmıştır. Kızıldeniz ise küresel ticaret açısından büyük önem taşımaktadır çünkü dünya ticaretinin yaklaşık %12'si bu güzergah üzerinden gerçekleşmektedir.

Gemi şirketlerinin Kızıldeniz'deki seferleri azaltmasıyla beraber alternatif rotalar kullanılmaya başlanmıştır. Ancak bu rotalar daha uzun sürede kat edilmekte, nakliye sürelerinde 20-25 güne varan gecikmelere yol açmaktadır. Özellikle tedarik zincirlerine bağımlı otomotiv sektörü bu gecikmelerden en fazla etkilenmiştir.

Husi Saldırıları, Küresel Otomotiv Sektörünü Etkisi Altına Alıyor

Tesla, Volvo ve Suzuki gibi otomotiv devleri Kızıldeniz'deki gelişmeler nedeniyle parça tedarikinde yaşadıkları aksaklıklar sebebiyle Avrupa'daki bazı üretim tesislerini geçici olarak durdurmak zorunda kalmışlardır. Honda ve Peugeot'nun da teslimatlarda gecikmelerle karşı karşıya olduğu belirtilmektedir.

Kızıldeniz'deki güvenlik endişeleri nedeniyle ABD öncülüğünde uluslararası bir deniz gücü oluşturulmuştur. Ancak Husilerin saldırıları sürmekte ve küresel ticareti tehdit etmeye devam etmektedir. Eğer çatışmalar kısa sürede sonlandırılamazsa, otomotiv ve diğer sektörlerde ciddi tedarik sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmaz görünmektedir.