Otomatik ödeme talimatı verenler yandı! Kara haber bu sabah verildi

Faturalarını bankalar aracılığıyla otomatik ödeme talimatıyla ödeyen vatandaşlar, cep telefonlarına gönderilen zam SMS'ler karşısında şaşkınlığa uğradı. Çünkü bankanın fatura karşılığında aldığı otomatik ödeme talimatındaki faiz oranı arttı.

Otomatik ödeme talimatı verenler yandı! Kara haber bu sabah verildi

Bankaların belirli limit dahilindeki faturalara önceleri 2 lira civarında, daha sonra 2,5 lira civarında uyguladığı otomatik ödeme talimatı faizi artık iki katına çıktı. Bankalar arasında farklılıklar olmasına rağmen ödeme talimatı otomatik faiz oranı %2,49'dan %4,42'ye çıkarıldı.

Bu durum, kış aylarında alınan faturalar için otomatik ödeme talimatı yoluyla yapılan fatura tahsilatı karşılığında insanların ödemek zorunda olduğu para miktarını önemli ölçüde artırdı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu verilerinde bankaların yılın ilk ayı için ücret gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 158 arttığı görüldü.

Bankalar mesaj gönderdi, sayfada oranlar yeniden güncellendi

Yeni düzenlemeler, müşterilere mesaj ve internet sitelerinin ürün ve hizmet ücretleri bölümünde duyuruldu. Örneğin bin TL tutarındaki bir sipariş için BSMV ve KKDF hariç 44,2 lira kadar yüksek, 24,9 lira kadar düşük bir ek ücret ödemeniz gerekiyor.

Otomatik ödeme talimatı verenler yandı

Mevcut fatura ödemelerine vergiler dahil edildiğinde 953 liralık faturada 42,31 lira, 118 liralık faturada ise 5,23 lira işlem karı hesaplandığı ortaya çıkıyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre, tüm ailenin faturaları otomatik ödemeye geçince aylık 400 ila 500 lira arasında faiz ödemesiyle karşı karşıya kaldılar.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Ocak ayında açıkladığı bankacılık sektörü verilerine göre, kredi karşılıkları ve faaliyet zararlarının bir önceki yıla göre yüzde 66,4 artması nedeniyle sektörün yıllık kârı yüzde 18,6 gerileyerek 11,7 milyar TL yüksek gelir elde etti. Bunun sonucunda sektör kârları Mayıs 2021'den bu yana ilk kez yıllık oranda düşüş gösterdi.

Ücret ve komisyon gelirlerindeki yıllık artış %158,1 ile güçlü olmasına rağmen yine de faaliyet gelirlerindeki %83'lük artışın üzerinde gerçekleşti.

Ocak 2024'te 11,7 milyar TL ticari zarar, karları önemli ölçüde azaltırken, bankalar 2023 Ocak'ta 10,7 milyar TL gibi bir kar elde etti. Yıllık bazda kârda en büyük düşüş %68,2 ile kamu sermayeli mevduat bankalarında kaydedildi. Özel mevduat bankalarının yıllık kar düşüşü yüzde 50,4 olurken, yabancı mevduat bankaları ise yüzde 14,4 kar artışıyla öne çıktı.