O yaşın üzerindekilere 11.112 TL maaş bağlanıyor! Duyan muhtarlığa koşacak

65 yaşını doldurmuş olanlar için müjdeli haber geldi. Ayda 11 bin 112 TL maaş alabilirsiniz. Peki, Bu maaşı alabilmek için hangi koşullar gerekiyor? İşte o gerekli koşullara dair tüm detaylar!

O yaşın üzerindekilere 11.112 TL maaş bağlanıyor! Duyan muhtarlığa koşacak

Türkiye'de yaşlı vatandaşlara sunulan yardım fırsatları merak uyandırıyor. Bu yardımların içinde 65 yaş aylığı ve evde bakım parası bulunuyor. 65 yaş üstü vatandaşlar için gerekli koşullar sağlandığında bazı devlet destekleri bulunuyor.

Verilen destek şartlarını sağlayanlar hem 65 yaş aylığından hem de evde bakım parasından yararlanabiliyor.

Çığıl Ön Yener’in Takvim Gazetesi’nde yer alan haberine göre; 65 yaş aylığı adı altında vatandaşlara 3 bin 504 TL tutarında ödeme gerçekleştiriliyor. Bu aylık, 65 yaşını doldurmuş, sosyal güvenlik kurumlarından herhangi bir gelir ya da aylık alamayan, isteğe bağlı prim yatırmayan, uzun vadeli sigorta kollarına dahil olmadan çalışmayan kişilere ödeniyor.

emekliye maaş desteği

MAAŞTAN YARARLANMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?

65 yaş aylığı almak için ise gelir sınırı şartına uygun olmak gerekiyor. Bu şartta 65 yaşını geçmiş kişinin ve eşinin geliri hesaba katılıyor ve kişi başına düşen gelir asgari ücretin net miktarının 1/3’üne (5 bin 667 TL’ye) eşit ya da daha az olursa aylık veriliyor.

Devlet, yaşlıların aileleriyle birlikte kalmasını ve vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmesini sağlamak için bakıma ihtiyacı olanlara evde bakım desteği sağlıyor. Kendi başına yaşayamayacak derecede hasta veya yüzde 50 engelli olan yaşlılara, aylık 7 bin 608 Türk Lirası tutarında evde bakım parası ödeniyor.

Evde bakım parası almak için aile bireylerinin ortalama aylık gelirinin asgari ücretin aylık net miktarının 2/3’üne (11 bin 334 TL’ye) eşit veya daha az olması gerekiyor.

Devlet, yaşlı ve engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak için vefa programı desteği veriyor. Bu program sayesinde, 60 yaşından büyük olan veya ağır hastalığı bulunan kişilerin evlerinde temizlik ve bakım hizmetleri sağlanıyor. Ayrıca, bakıma ihtiyacı olan yaşlı ve engelli vatandaşlara evde sağlık hizmeti de ücretsiz olarak sunuluyor. Bunun yanında, 65 yaşından büyük olan vatandaşlar şehir içi toplu taşıma araçlarını bedava kullanabiliyor.