O ürünleri alırken iki kez düşüneceksiniz! Üçüne birden KDV tokadı geldi

Kartınızdan, şifrenizden ve kodunuz üzerinden KDV tahsil edilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmî Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar...

O ürünleri alırken iki kez düşüneceksiniz! Üçüne birden KDV tokadı geldi

Yeni yıl yeni düzenleme be değişikliklerle beraber geldi. Bu düzenleme sana ortam vakit geçirenlerin canını sıkacak. Detaylar haberimizde…

su

ALIŞVERİŞ YAPARKEN DİKKAT: ARTIK BU ÜRÜNLERE DE KDV UYGULANACAK

Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, ürün ve hizmet sunumunda kullanılan kart, şifre ve kodlara KDV uygulanacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın KDV Genel Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapılmasına ilişkin Tebliği Resmî Gazete'de yayımlandı.

Kartlar, şifreler ve kodlar (örn. aktivasyon kodları, e-PIN kodları, oyun kodları, dijital ürün kodları, cüzdan kodları, hediye kartları/kuponlar), bilgisayar programları, oyunlar, uygulamalar, müzik, yayınlar vb. ürün. Sanal veya fiziksel mağazalarda hizmet ve güvenli alışveriş sağlamak için çevresel olarak pazarlanan eğlenceyi sanal olarak kullanabilirsiniz. Bu kartlar, şifreler ve kodlar sanal veya fiziksel olarak satılabilir.

Bu kartlar, şifreler ve kodlar, belirli ürün veya hizmetlere ilişkin ödülleri temsil edebildiği gibi, bunları kullanan kişinin ürün veya hizmetleri satın almasına ilişkin sanal satın alma gücünü de temsil edebilir.

ARTIK KDV'YE TABİ OLACAKLAR

Tebliğe göre bu kartlar, şifreler ve kodlar yurt dışından ithal edilmesi veya Türkiye'de satılması halinde katma değer vergisine tabi olacak.

Bu kart, şifre ve kodların yurt dışında kurulu bir şirketten alınması halinde, bu işleme ilişkin KDV, Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından beyan edilecek ve ödenecektir. KDV mükellefi olmayan gerçek kişi tarafından sağlanması halinde ise yerleşik elektronik hizmet sağlayıcı tarafından sağlanır. Yabancı ülkelerde bu işleme ilişkin KDV'nin yurt dışında kurulu şirket tarafından beyan edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir. Türkiye'de satış yaparken tahsil edilen KDV, satış yapan firma tarafından bildirilir.

Sanal veya fiziksel ortamda satılan ancak kartı, şifreyi vb. veren şirket açısından belirli bir ürün veya hizmetin eşdeğerini oluşturmayan kart, şifre ve kodların satışı. Bir ödeme aracını temsil eden kod KDV'ye tabi değildir. Bu kapsamda yurt dışından kart, şifre ve kod temini veya Türkiye içindeki satışlar KDV'ye tabi değildir.

Sanal veya fiziksel ortamda satılan kartların, şifrelerin ve kodların kullanılması veya etkinleştirilmesi yoluyla, belirli bir ürün veya hizmetle ilişkili olmayabilecek bu kartlar, şifreler ve kodlar karşılığında ürün veya hizmet sağlıyoruz.

Türkiye'de kart, şifre, kod ve diğer ürünlerin sanal veya fiziki mağazalarda satışına ilişkin verilen aracılık hizmetleri, söz konusu ürün veya hizmetin bedel karşılığında sağlanmış olup olmadığına bakılmaksızın KDV'ye tabi olur. Bu satışlara ilişkin hizmet bedeli, komisyon gibi koşullar kapsamında alınan ücretler üzerinden hesaplanan KDV, aracılık hizmeti sağlayan satıcı tarafından beyan edilir.

Tebliğ 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.