O çalışanlar SGK kapsamına alındı! e-Devlet'ten başvuru şartı aranacak

Ev ve bakım hizmetleri veren personelin sosyal güvenlik hakları sağlanmak üzere yeni bir düzenleme süreci başladı. Bu çalışanlara yönelik sosyal güvenlik önlemleri yakında devreye girecek.

O çalışanlar SGK kapsamına alındı! e-Devlet'ten başvuru şartı aranacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Hak-İş üyelerinin de içinde bulunduğu bir heyet kuruldu ve yasal düzenlemeler için çalışmalar başlatıldı.

Hak-İş’in başkanı Mahmut Arslan, NTV ile yaptığı röportajda, yapılacak olan yasal düzenlemenin kayıt dışı çalışmayı engellemede kritik bir rol oynayacağını belirtti.

ev işçileri hakkında

YAKLAŞIK 1 MİLYON KAYITDIŞI EV VE BAKIM İŞÇİSİ 

Mahmut Arslan, sosyal güvenlik ve iş yasaları altında kayıtdışı çalışan ev ve bakım işçilerini kayıt altına almayı ve sendikal mücadelelerine destek vermeyi amaçladıklarını ifade etti. Arslan, “Ev işçilerinin durumunu iyileştirmek, hem kamu hem de devlet için büyük bir yarar sağlayacak. Ev işçilerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na dahil edersek, prim gelirleri artacak. İş yasası altına alındıklarında ise vergi ve sigorta primleri ile ülkenin kayıtdışı ekonomisini resmiyete kavuşturmuş olacağız.” şeklinde konuştu. 

Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yaşanan ciddi problemlere dikkat çekerek, “Çalışma şartlarının ev sahibinin insafına bırakılmaması gerektiğini, yasal koruma altında olması gerektiğini” vurguladı.