Milyonlarca kiracıya duyuruldu! Parasını isteyen ev sahibinden hemen alıyor: Karar açıklandı

Kiracılara önemli haberler verildi! Toplu ödeme yapılabilir! Tüm detaylar haberimizde.

Milyonlarca kiracıya duyuruldu! Parasını isteyen ev sahibinden hemen alıyor: Karar açıklandı

Ev sahipleri ve kiracılarla ilgili gelişmeler merakla takip ediliyor! Toplu ödemeler başladı! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

KİRACILAR İADE ALABİLİYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar son senelerde daha da büyümeye başladı. Kiralık evlerle ilgili uzman isimler önemli açıklamalar yaptı. Avukat Cansen Erdoğan konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan kira zamlarının senede bir kere ve sözleşme dönemlerinde yapıldığını belirtti. Kira bedellerindeki artış yüzde 25 ile sınırlandırılmaya devam ediyor. Ev sahipleri kiracılarına daha fazla artış talebinde bulunamıyor. Ara zam yapılmadığı sebebiyle de tahliye işlemleri yapılamıyor. Tahliye taahhütnameleri kiracının ev sahibine verdiği ve belli tarihte boşaltmayı kabul ettiği yazılı taahhütnamedir. Kiracı taahhütnameyle belirtilen tarihte taşınmazı boşaltmak zorundadır. Aksi takdirde ev sahibi 1 ay içinde icra dairesine ya da mahkemeye başvuru yaparak tahliye işlemlerini başlatabiliyor. Depozito güvence bedeli olarak alınıyor. Kiralama yapan kira sözleşmesinden kaynaklı zararları teminat altına almak için kiracı tarafından alıyor. Türk Borçlar Kanunu 342. madde kapsamında konut ve işyeri kira sözleşmelerinde depozito miktarı üç aylık kira bedelini geçemiyor. 

ev sahibi ve kiracılarla ilgili önemli düzenlemeler

Erdoğan tarafından yapılan açıklamalara göre kiraya veren kişi hukuksal sebep olmadan kiralanan mecurdan çıkartma işlemi yapamıyor. Kiralama 10 senelik uzama süresi sonunda sebep göstermeden feshetme işlemleri yapılabiliyor. Tahliye taahhütnamesi ile kiracı belli süre tamamlandıktan sonra kiracıyı çıkarma hakkı elde edebiliyor. 2011 senesinde çıkarılan kanuna göre kiracı ve ev sahibi arasında hukuk ilişkileri düzenleniyor. Haklar bu kanunla korumaya alınıyor. Kiracı kiralanan kişiyi çıkarmak için kanunda belirtilen sebepleri sunmak zorundadır. Kendi oturma ihtiyacıyla kiracıyı evden çıkarabiliyor. 10 senesi dolan kiracılar gerekçe olmadan konuttan çıkarılabiliyor. Kira sözleşmesi 5 seneyi aşan kiracılar için ev sahipleri kira bedeli tespiti için mahkemeye başvurabiliyor. Noterle gönderilen ihtarnameye itiraz süresinde itiraz etme hakkı vardır. Ama yine de ihtarnameye de cevap verme zorunluluğu yoktur ve cevap verilmediği zaman işlem yapılmamaktadır. Kira bedeli elden, banka yoluyla veya ne şekilde ödeneceği ile ilgili emir veren bir düzenleme oktur. Kira bedeli elden verilebilir ancak hukuki olarak tavsiye edilen ödeme şekli değildir. Ödeme elden yapıldığı zaman kanıtlanması zor olabiliyor. Ödeme yapıldığı ile ilgili somut bir delil olmadığı sürece kiralayan kişi kira ödemesi yapılmadığını iddia edebiliyor. Kira sözleşmesi yapılırken ev sahibi kefil isteyebiliyor. Kira sözleşmesinde kefalet türü belirtilmezse adi kefalet söz konusu oluyor. Yani borçluya başvurmadan kefile karşı borcu ileri sürülemiyor. Yüksek kira bedeli öderken zorlanan, ödeyemeyen kiracıların ödeme güçlüğü olmasına rağmen kiralanan kişinin evi boşaltmaması sebebiyle sıkıntı yaşayan ev sahipleri son dönemlerde talepte bulunmaya başladı. Mülkiyet ve barınma hakkı anayasal bir hak. Herkes maddi imkanları kapsamında barınma hakkına sahiptir. Türk Borçlar Kanunu sözleşmesi gereği kiracı ve kiralayan hukuki şartları karşılıklı olarak kanunda yazılı kurallarla belirlenmektedir.