Merkez bankası faiz kararı: HSBC beklentisini heyecanla açıkladı!

Merkez Bankası faiz artırımı yapacak mı? Faiz kararı ne zaman açıklanacak? İşte gelen son dakika bilgileri.

Merkez bankası faiz kararı: HSBC beklentisini heyecanla açıkladı!

Merkez Bankası Faiz Artırımı: Son Dakika Tahmini

HSBC Ekonomisti Melis Metiner'in imzasıyla yapılan son dakika açıklamasına göre, gelecek hafta toplanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankası'nın büyük çaplı bir faiz artırımına gidebileceği belirtildi.

Faiz Artırımı Tahmini

2023 yılının sonunda politika faizinin yüzde 30'dan yüzde 32.5'e çıkacağı öngörülen rapora göre, gelecek haftaki toplantıda 250 baz puanlık bir faiz artırımı bekleniyor.

2023/07/03/merkez-bankasi-j9gz-cover.jpeg

Sıkı Para Politikası Duruşu

Yapılan açıklamada, sıkı para politikası duruşunun devam ettiği vurgulanarak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in pozitif reel faiz hedefine işaret ettiği belirtildi. Şimşek'in açıklamalarıyla birlikte politika faizinin ima ettiğinden daha sıkı olduğu ve pozitif reel faize yaklaşıldığı mesajının verildiği ifade edildi. Bu değerlendirme, sıkılaşma döngüsünün sona erdiği yönündeki görüşle uyumlu.

Merkez Bankası'nın Son Kararları

Seçimlerin ardından Haziran ayında, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 25 seviyesine çıkardı. Temmuz ayında ise faizler yüzde 17.5 seviyesine çıkarıldı, bu da 2.5 puanlık bir artış anlamına geliyor.

Ağustos ayında, şahin bir politika izlendi ve faizler 7.5 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarıldı. Son olarak Eylül ayında, 500 baz puanlık bir artış daha yapılarak faiz oranları yüzde 30 seviyesine çıkarıldı.

Eylül Faiz Toplantısı Ne Zaman?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı, önümüzdeki hafta Perşembe günü saat 14.00'te gerçekleşecek ve faiz kararı açıklanacak.