Kira zammına çifte kontrat atağı! 81 ildeki kiracılar aman dikkat

Konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırı önümüzdeki temmuz ayında kalkıyor. Ev sahipleri artık kira artışlarını enflasyon oranına göre yapabilecekler. İki yıldır uygulanan sınırlı zam döneminin sona ermesiyle, kiracılar artan baskılarla karşı karşıya kalıyor. İşte haberin ayrıntıları...

Kira zammına çifte kontrat atağı! 81 ildeki kiracılar aman dikkat

Konut kiralarına yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte, zam oranı enflasyona göre belirlenecek. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, emlak sektörü temsilcileri, ev sahiplerinin temmuz ayında yüzde 60'lar seviyesinde olması beklenen enflasyonu yetersiz bulduğunu ve bazıları tarafından 6 aylık kısa dönem sözleşmeler yapılarak yılda çift zam talep edildiğini belirtiyor.

HUKUKÇULAR VE EMLAKÇILARDAN UYARI

emlak

Hukukçular, kira sözleşmelerinde yıllık enflasyonun baz alınması gerektiğini vurgulayarak, bunun üzerinde bir zam talebinde kiracının mahkemeye başvurma hakkı olduğunu hatırlatıyor. Yuvam Emlak sahibi Ersin Çetin ise, ev sahiplerinin yüzde 60 enflasyon oranını düşük bulduğunu ve kiracıya çık baskısı yaptığını belirtiyor. Çetin, “Zam sınırı kalktı; ancak bu ucu açık bir durum değil. Bu yüzden kiracılara baskı yapılıyor” dedi.

KISA DÖNEM KONTRATLARLA ÇİFT ZAM

konut zam

Ersin Çetin, bazı ev sahiplerinin yüzde 60 sınırına takılmamak için 6 aylık kısa dönem kontratlar imzalattığını, bunun da yılda iki kez zam anlamına geldiğini ifade ediyor. Çetin, bu durumun yasal olmadığını ancak bazı ev sahiplerinin bu yöntemi kullanarak kiracıları zor durumda bıraktığını söyledi.

Ev sahiplerinin yüksek zam taleplerine dikkat çeken Çetin, "Sınır kalksa bile yapılan zam yıllık enflasyon oranında olacak. Bu da ortalama yüzde 60'a tekabül edecek. Bunun üstündeki zam yasal değil. Kiracının bu durumda ev sahibini dava etme hakkı var. Yani zam sınırı kalktı; ama ucu açık değil. Bu yüzden kiracıya çık baskısı yapılıyor" diye ekledi.