İslam Memiş, Altın Sahiplerini Hedef Alan Büyük Tuzak Hakkında Bilgi Verdi

Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı, piyasaların beklentisini karşılayamadı. Gram altın fiyatları 1700 liranın altına düşse de, yatırımcılar istedikleri rakamı göremedi ve dikkatlerini 25-26 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek Fed toplantısına çevirdi.

İslam Memiş, Altın Sahiplerini Hedef Alan Büyük Tuzak Hakkında Bilgi Verdi

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Fed'in tarihi kararı öncesi altın sahiplerine önemli uyarılarda bulundu. Memiş, seçim öncesi dönemde Merkez Bankası tarafından her türlü döviz talebi yaratabilecek işlemlere getirilen kısıtlamalar nedeniyle gösterge kur ile fiziksel piyasalardaki kur arasında makas farkının yükseldiği dönemi hatırlattı. Şu anda gidişatın benzer bir istikamette olduğunu belirten Memiş, "Dolarınız varsa satın ve kurtulun" dedi.

Altın Fiyatları Geçici Olarak Dengeli Görünüyor

Son günlerde döviz kaynaklı gram ve çeyrek altın fiyatlarında dalgalanmalar yaşansa da, ons altın stabil bir performans sergilemeye devam ediyor. Gün içerisinde 1987 dolar seviyelerini gören parite, kar satışlarının gelmesiyle birlikte 1968 dolara kadar düşüş yaşadı.

26 Temmuz'da açıklanacak karar öncesinde 2000 bandının aşılmasını beklememekle beraber, aşağı tarafta 1965 ve 1948 dolar seviyelerinin önemli dirençler olduğunu düşünüyorum. Buralar kırılırsa, kısa süreli bir sert düşüş dalgası gözlemleyebiliriz.

Açıklanacak kararın ne olacağı merak konusu. Reuters anketine katılan 100'ün üzerinde ekonomist, 2023 yılı için son bir kez daha 25 baz puanlık faiz artışı beklediklerini açıklamış. Benim şahsi fikrim, Fed'in bu yıl için faiz artırım sürecini noktaladığı yönünde.

Altın Fiyatlarında Kaçınılmaz Bir Yükseliş Sezonu Yaklaşıyor

Fed Başkanı Powell'ın şahin tonda açıklamalar yapması, piyasaları manipüle etmekten öteye gitmeyecektir. Beklentilerim doğru çıkarsa ve toplantıdan hareketsizlik kararı çıkarsa, altın fiyatlarında kaçınılmaz bir yükseliş sezonunun başlayacağını söyleyebiliriz.

Bu yükseliş yalnızca ons tarafında yaşanmayacaktır. XAU/USD paritesindeki artış, gram ve çeyrek altını yukarı çekeceği gibi, dolar kurunun da yılın sonuna kadar yukarı yönlü hareketine devam edeceğini düşünürsek, altında tozu dumana katacak bir yükseliş bizi bekliyor. Bu nedenle yatırımcının sabırlı davranması, gelecek hafta ortasına kadar yaşanabilecek ani düşüşlerde paniğe kapılarak satış yapmaktan uzak durması gerekiyor.

Manipülatörler mutlaka ilerleyen günlerde bir şeyler deneyecektir. Sizin paniğe kapılarak sattığınız altınları dip fiyattan toplamak isteyenler olacaktır. Yıl sonuna kadar ons tarafında 2350 dolarlık beklenti güncelliğini koruduğu gibi, gram fiyatlarında da 2000 liranın aşılacağını söylemek sürpriz olmaz.

Dolar Tutmamak, Yatırımı Euro ve Altına Kaydırmak Akıllıca Olacaktır

Euro/dolar paritesinde 1.12 seviyeleri varken bir uyarıda bulunmuştum ve kar satışlarının ardından 1.11'e geri çekileceğini ifade etmiştim ve beklentim gerçekleşti. Fakat ilerleyen günlerde, özellikle ABD Merkez Bankası'ndan beklediğim kararın çıkması halinde dolar endeksinde de bir gerileme görülecektir.

Avrupa Merkez Bankası tarafından gelen mesajlar, henüz parasal sıkılaşma döneminin sonlanmadığı yönünde. Yani yılın geri kalan bölümünde güçlü bir Euro ve çok büyük bir değer kaybetmese de, bu yükselişlere karşılık veremeyecek bir dolar bizi bekliyor. Bu nedenle şu anda dolar tutmamak, yatırımı Euro ve altın tarafına kaydırmak akıllıca olacaktır.