İhtiyaç kredisi çekmek için büyük fırsat! Yeni faiz oranlarını gören bankaya koşacak

Bayrama günler kala kredi ve mevduat faizleri altüst duruma geldi! Detaylar haberimizde.

İhtiyaç kredisi çekmek için büyük fırsat! Yeni faiz oranlarını gören bankaya koşacak

Kurban Bayramı'na günler kala bankacılık sektöründe ihtiyaç kredilerine ilişkin faiz hesaplamaları farklılaştı. Detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

İHTİYAÇ KREDİ FAİZLERİ DEĞİŞİKLİK

Bankacılık sektöründe ihtiyaç kredisi faiz oranları son haftalarda %5'in üstünde seyrederken, hafta başında %4-4,5 aralığında seyrediyordu. Ekonomim yazarı Şebnem Turhan, bu indirimlerin merkez bankasının kredileri yavaşlatmaya odaklanan sıkı para politikasına rağmen geldiğini söyledi. Banka yetkilileri, bu tür indirimlerin mali kısıtlama politikalarına uygun olmadığını ve yalnızca bayram öncesi dönemle sınırlı olabileceğini söyledi. Faiz indirimlerinin kalıcı bir trend haline gelip gelmeyeceği konusunda ihtiyatlı olduklarını ifade ettiler. Yazın sıkı yaşanabileceğini, sonbaharda ise trendin tersine dönebileceğini söylediler. İhtiyaç kredisi piyasasında, BDDK'nin haftalık verilerine göre, yurt içi özel tasarruf bankalarının toplam ihtiyaç kredileri içindeki payı geçtiğimiz sene Mayıs ayının son haftasında %41,1 iken bu yılın aynı döneminde %44,8'e çıktı. Yerli özel bankaların payı 3,7 puan artarken, yabancı mevduat kabul eden bankaların payı ise %30,4'ten %32'ye yükseldi. İhtiyaç kredilerinde en büyük artışı yerli özel bankalar kaydetti. Mayıs ayındaki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının ardından TL mevduat faizlerinde de düşüş eğilimi görüldü. Bankaların TL mevduat faizleri %50 ile tüm zamanların en yüksek seviyesindeyken, küçük tasarruflarda %42-43'e düştü. 

İhtiyaç Kredi Faizlerinde Değişiklik

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'ne göre bankalardan ve banka dışı finansal kuruluşlardan sağlanan bireysel krediler hızla artıyor. Bireysel kredi tutarı ise %57 artışla 3,1 trilyon TL'ye ulaştı. Bu kredilerin %99'u bankalar tarafından sağlanırken, finansal ve finansal kiralama şirketlerinin sağladığı 16 milyar TL'nin 10 milyar TL'si taşıt kredilerinden oluşuyor. Bireysel kredilerin dağılımı ise %46'sı kredi kartları, %28'i ihtiyaç kredileri %14'ü konut kredileri, %3'ü taşıt kredileri ve % 8'i kredili mevduat hesabı olarak gerçekleşti. Bireysel kredilerde uzlaşma talep oranı %2 oldu. Son bir senede bireysel kredi (takip kredileri hariç) kullananların sayısı yaklaşık 2 milyon artarak 40,4 milyona yükselirken, ortalama kredi bakiyesi 77,2 bin TL oldu. Nisan ayında 146 bin kişi ilk kez kredi kartı kullandı, 91 bin kişi ihtiyaç kredisi, 6 bin kişi ise konut kredisi kullandı. 133 bin kişi ilk kez kredili mevduat hesabı kullanırken, 9 bin kişi de taşıt kredisi kullanıldı. Bireysel finansmanın payı İstanbul'da %28, Ankara'da %10, İzmir'de ise %7 oldu. Son bir senede bireysel kredi bakiyesinde en fazla artış yaşanan şehirler Bayburt ve Siirt oldu. Kişi başına ortalama toplam bireysel kredi bakiyesinin (kredi kartları dahil) en yüksek olduğu iller ise İstanbul, Ankara ve İzmir şeklinde olduğu belirtildi.