Halkbank maliyetleri yanlış hesapladı! Kredi faizlerinde güncellemeye gidiyor

Halkbank, esnaf kredileri faiz oranlarını 1 Mayıs itibarıyla güncellediğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, faiz oranı değişikliği geçmişe yönelik olarak uygulanmayacak. İşte haberin ayrıntıları...

Halkbank maliyetleri yanlış hesapladı! Kredi faizlerinde güncellemeye gidiyor

Banka tarafından yapılan açıklamada, esnaf kredilerine uygulanan faiz oranlarının bankanın kaynak maliyetine bağlı olarak belirlendiği ve bu faiz oranlarının vade boyunca sabit olmadığı vurgulandı. Güncel durumda bankaların kaynak maliyetlerinin yüzde 50 seviyesine yükseldiği, bu sebeple kredi faiz oranlarının da artış kaydettiği belirtildi. Banka, bu artışın esnaf kredileri için piyasa güncel kredi faiz oranlarının oldukça altında kaldığını ifade etti.

FAİZ ORANLARINDA DEĞİŞİME GİDİLDİ

halkbank

Açıklamada ayrıca, esnaf kredileri faiz oranlarının yüzde 17-29 bandında değiştiği, en düşük faiz oranının yüzde 17 olarak belirlendiği bildirildi. Faiz oranı düzenlemesinde, deprem bölgesinde bulunan 5 il ve 2 ilçede kullandırılan esnaf kredilerinin kapsam dışı bırakıldığı da açıklandı.

Halkbank yetkilileri, "Bankamız, kuruluşundan itibaren her zaman esnafımızın yanında olmuştur. 2002 yılından günümüze kadar 4,2 milyon esnafımıza 498 milyar lira esnaf kredisi, Ocak 2023-Mayıs 2024 döneminde de 545 bin esnafımıza 213 milyar lira esnaf kredisi kullandırılmıştır. İlerleyen dönemlerde kaynak maliyet azalışlarına bağlı olarak esnaf kredileri faiz oranlarında iyileştirmeler yapılacaktır" şeklinde ifade etti.

Halkbank, esnaf kredilerine uygulanan faiz oranlarının yüzde 50'sinin gelir kaybı uygulaması kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılandığını da belirterek, esnafın bu destekten önemli ölçüde faydalandığını kaydetti.