Gram altında ortalığı karıştıran tahmin! 3100 TL için ilk kez o tarih işaret edildi

Yatırım dünyasının dikkati şu anda piyasalardaki hareketliliğe kilitlenmiş durumda. Borsanın yaşadığı keskin düşüş sonrası, yatırımcıların gözü kulağı altın piyasasındaki fiyat hareketlerinde. Ekonomi uzmanı Hikmey Baydar borsa için önemli tarihler öngörürken, altın fiyatları için belirleyici olacak iki önemli eşiği vurguladı. Dolar, borsa ve altın piyasalarıyla ilgili güncel tahminler şöyle sıralanıyor...

Gram altında ortalığı karıştıran tahmin! 3100 TL için ilk kez o tarih işaret edildi

BIST100 endeksi, bu hafta içerisinde oldukça volatil bir seyir izledi. Pazartesi günü 10.700 puan bandından hızla düşüşe geçerek 10.300 puan düzeylerine kadar geriledi.

Döviz ve Altın Piyasası Durumu

Dolar/TL kuru, geçen hafta 33 lira seviyesini aşmasının ardından bir miktar düşüş yaşadı. Gram altın ise yaklaşık 2440 lira seviyesinde istikrarını sürdürmekte.

Yatırım Stratejileri

Dolar, borsa ve altın piyasalarında nasıl bir yol izlenmeli? Milliyet gazetesine konuşan Ekonomist Hikmet Baydar, beklenmedik bir durum olmaması halinde öngörülerini aktardı.

Baydar açıklamasında, "Şu anda borsa üzerinden alınması planlanan vergi ile ilgili bazı spekülasyonlar var. Kazanç üzerinden mi olacak? Vergi oranları ne olabilir? Uluslararası şirketlere de asgari kurumlar vergisi getirilmesi söz konusu. Vergi çalışmalarının olduğu bu dönemde bazı spekülasyonlar yapılıyor ve buna bağlı sert satışlar geliyor. Şu anda borsadaki satışlar vergi ile alakalıdır." ifadelerini kullandı.

Altın ve Döviz Piyasaları

Altın ve Döviz Piyasalarında Kritik Dönemeç: Ons Altın Düşüşte, Dolar/TL'de 30 Lira Beklentisi

Altın piyasasında ons altın için aşağı yönlü sinyaller belirginleşirken, yatırımcılar ve piyasa analistleri bu durumun altın fiyatlarını nasıl etkileyeceğini değerlendiriyor. Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından beklenen faiz indirimleri gerçekleşirse, altın fiyatlarında yükseliş beklentisi güçlenebilir. Ancak şu anda, faiz indirimlerinin ertelenmesi riski göz önünde bulundurulduğunda, ons altının fiyatının 2250-2270 dolar aralığına düşmesi şaşırtıcı olmayabilir.

Diğer yandan, dolar/TL kuru için durum farklı bir seyir izleyebilir. Türkiye Merkez Bankası'nın net rezervlerinin artması ve döviz alımlarını durdurması durumunda, dolar/TL'nin 32 lira seviyelerinden 30 liranın altına düşmesi mümkün görünüyor. Bu da gram altın fiyatlarında bir düşüşe işaret edebilir. İşte altın ve döviz piyasalarındaki son gelişmeler ve uzmanların yeni tahminleri...

Hikmet Baydar konuya dair "Ons altında aşağı yönlü sinyalleri görüyoruz. Bu ister istemez ons altında yukarı yönlü hareketleri zorlaştırıyor. Fed ve ECB cephesinde faiz indirimleri ile ilgili olumlu gelişmeler olduğunda altında yukarı yönlü ataklar görebiliriz. Bu konuda beklentiler negatife döndükçe aşağı yönlü satış baskılarının artma ihtimali var. Gram altında durum biraz daha farklı. Merkez Bankası’nın net rezervleri artıya geçtiği için Merkez Bankası döviz alımlarını durdurduğu taktirde dolar/TL’nin 32’lerden belki de 30’un altındaki rakamlara düşme ihtimali artacaktır. Bu da gram altının fiyatının düşmesi anlamına geliyor." açıklamasında bulundu.