Gram altın borçlananlar eyvah diyecek! Rekorun rekoru için tarih verildi

Enflasyon üzerinde hareketlilikler yaşanırken gram altın borcu olanlara kötü haber geldi. Gram altında ilk hedef belli olurken tarihi rekor kırılacağının sinyalleri verildi. Yeni yılın gözde iki yatırım aracı altın ve borsa tahminleri...

Gram altın borçlananlar eyvah diyecek! Rekorun rekoru için tarih verildi

Merkez Bankası'nın yeni yılla beraber faizleri sabit tutulurken devamında ise mevduat faizleri yataya yakın seyretti. Bankalarda mevduat faizleri enflasyon altında getiri sağlanırken yatırımlar alternatiflere yönelik çalışmalar başladı.

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine bakılarak 27 Şubat 2024 tarihiyle beraber pay senedi yatırımcı sayısı yeniden 8 milyonu geçerken, toplam bakiyeli yatırımcı sayısı da 11 milyon 145.352 oldu. Borsa İstanbul'daki toplam yatırımcı sayısı ise 34,46 milyon olarak gerçekleşti.

FAİZLER SABİT Mİ KALACAK?
Öte yandan gram altın fiyatları rekor kırmaya devam ederken neden yükseldiği ve tahminler yayınlandı. Faizlerin sabit kalması üzerine yatırımcıları borsaya yönlendirirken Ekonomist Hikmet Baydar konu hakkında merak edilenleri açıkladı. Yatırımcıların borsaya hem parasını hem enflasyona karşı koruma sağlarken karlılığın pay alabilmesi üzerine hedeflendi. Faizlerde farklılık olmazsa yükselmeyeceği gelecekte düşecek beklentiler yer aldı.

borsa ve altın yatırımı
Borsada 9412 puan seviyesi teknik olarak önemli bir direnç ve en son 9411 puan üzerinde denemeler yapılırken kesin durum bildirimi gerçekleşmedi. Satış geldiğinde işlem hacminin düşmesinden ötürü ileriki zamanlarda bu direncin tekrar test edilme ihtimalini yüksek seyretti. Eğer kırmayı başarabilirse ki bu ihtimal oldukça fazla, 9600 puan seviyelerine doğru gelen stop alımlarında yükseliş yaşandı.

ALTIN MI BORSA MI TERCİH EDİLECEK?
Risk seviyelerinde yatırım araçları oluşturulurken mali yapıyla beraber güçlü ve iyi yönetilen şirketler uzun zaman içerisinde avantajı ele aldı. Altın ise parasal sisteme güven gün geçtikçe azalırken, likidite bolluğundan ötürü enflasyonist risklerin olduğu, jeopolitik gerginliklerin arttığı dönemler tercih konusu oldu.
Uzun vade üzerinde borsa iyi getiri sağlarken özellikle dolar bazında bakıldığında zirve seviyelerinin yarısı civarındayken, ons altın yeni gördüğü zirveye noktalara gelindi.