Fed ateşi altın fiyatlarını yaktı! Uzman isim alım fırsatı için açık tarih verdi: İşte altın fiyatlarında son durum!

Filistin-İsrail çatışması sırasında güvenli liman görevi gören altın ons, Fed'in beklenmedik 'şahin' tutumu nedeniyle psikolojik eşik olan 2.000 doların altına geriledi. Altın yatırımcıları şimdi ne yapmalı? İşte detaylar..

Fed ateşi altın fiyatlarını yaktı! Uzman isim alım fırsatı için açık tarih verdi: İşte altın fiyatlarında son durum!

Altın, İsrail/Filistin ve Fed haberlerine göre yön arıyor. İslam Memiş, yatırımcıların merak ettiği soruları yanıtlıyor. Memiş, "Ufukta yeni bir altın rekoru mu var?" sorusuna yanıt veriyor.

"ABD'de enflasyon verileri beklentilerin altında kaldı"

Ekim ayında ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) önceki aya göre yatay seyrederek yıllık bazda %3,2 artışla piyasalarda beklentilerin altında kaldığı görüldü. Bu durum altının fiyatını desteklemeye başladı. Ons altının fiyatı 1950 dolar sınırını aşarken, gram altın fiyatı da 1800TL psikolojik desteğinin üzerine çıktı. Beklenenden iyi gelen enflasyon rakamları Fed'in şahin duruş sergileyeceği beklentilerini artırırken, aynı zamanda kısıtlayıcı para politikasının da sona yaklaştığının sinyalini veriyor.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI SIRASINDA GÜVENLİ LİMAN GÜVENLİK GÖMLEĞİ GİYDİ

Fed ateşi altın fiyatlarını yaktı

Altın ons tarafında olan gelişmelere de değinen İslam Memiş, konuyla ilgili konuşmasında "İsrail-Filistin savaşına bağlı jeopolitik gerilimler altın fiyatlarını etkiledi. Altın onsları 2008'deki beş yıllık dolar seviyesine ulaştı." dedi. Savaş başlamadan önce altının ons fiyatı 1.808 dolar seviyelerinde olduğu konusuna dikkat çeken Memiş, ons altında 200 dolarlık bir artış olduğuna dikkat çekti.

"Ons altın Fed'e odaklandı"

İslam Memiş, şöyle konuştu: "Tabii süreç biraz daha normalleşip piyasa alışınca ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin tavrı ve Fed'in Aralık ayında faizleri 25 baz puan artırma ihtimali açıklanacak. Piyasada Ocak veya Ocak ayı değerlendiriliyor ve ons altının fiyatı düşüşe geçti."

Altın uzmanı İslam Memiş, "Teknik olarak ons ​​altın için 1.908 doların altı ve 1.960 doların üzerindeki aralığı izlemeye devam ediyoruz" dedi.

“1900 DOLARIN ALTINDA SATIŞ OLASILIĞI DÜŞÜK”

"Ons altının yeniden 1.900 doların altına düşme ihtimali düşük" diyen Memiş, mevcut ekonomik koşulların bunu işaret ettiğini, bunun gerçekleşmesi halinde orta ve uzun vadeli yatırımcılar için iyi bir alım fırsatı getirebileceğini ifade etti.

2023 YIL SONU ALTIN ​​FİYATI TAHMİNİ AÇIKLANDI

İslam Memiş, "Kısa vadeli baskının ardından altının ons başına yeniden 2 bin dolara doğru bir eğilim görebiliriz" diyerek ons altının yılı 2 bin doların üzerinde tamamlayabileceğini sözlerine ekledi.

Fed ateşi altın fiyatlarını yaktı

İslam Memiş, 2024 yılına ilişkin ons altın beklentilerini açıkladı. Memiş, "Benim beklentilerim 2.350 dolar seviyesinde. Bu beklentilerimi aslında şu nedenlere bağlıyorum; özellikle bankalar. Merkezi yönetim, jeopolitik risklerin farkında olarak faiz artırımlarını kademeli olarak sonlandırıyor. Piyasada kalmaya devam ediyor ve şu anda 105'te olan Dolar Endeksi, destekleyici olmasını beklediğim 100 seviyelerinin altına düştü" dedi. Fed'in proaktif faiz artırım politikası nedeniyle ons altının bir yıldır baskı altında kaldığına dikkat çeken Memiş, "Altın değer kaybetti. "2024 yılına kadar 2.350 dolara yükseliş beni şaşırtmaz" yorumunu yaptı.

GRAM ALTIN REKOR SEVİYELERDE

Yıla 1.115 TL'den başlayan gram altın, kasım ayında bütün zamanların rekorunu kırdı ve açık piyasada üst üste iki kez 1.873 TL'ye ulaştı. İslam Memiş, çoğu altın yatırımcısını ilgilendiren soruları yanıtlarken 1.873 TL seviyesine dikkat çekti ve gram altının yükselişinin sürmesinde bir sakınca olmadığını söyledi.

Altın mı alalım yoksa satalım mı?

Ons altının çekilmesi nedeniyle gram altının 1.841 TL'ye düştüğünü belirten İslam Memiş, “Burada 30 liranın çekilmesi normal. Ancak 1800-1830 bölgesi orta ve uzun vadeli yatırımcılar için bir fırsattır. evlenmek üzere olan insanlar ya da altın borcu olan yatırımcılar.” diye konuştu. Memiş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu yıl kamuoyuna açıkladığım gram altın rakamı var. 1.880 TL'ydi. 2 haftada 1.873 TL'yi gördük ve bu beklentimiz neredeyse gerçekleşti. Yine hedefimiz ise 1.880 TL ve ben yılı 1.900 TL'nin üzerinde kapatabiliriz sanırım."

Öte yandan doların döviz kurundaki güçlü yükselişin devam ettiğine dikkat çeken Memiş, şunları söyledi:

“Dolar 28,50 lira seviyesinin üzerinde seyrediyor. Orta vadeli program ile Merkez Bankası'nın tahmin anketlerine baktığımızda doların güçleneceğini teyit etmeye devam ediyoruz. Kişisel beklentilerim de bu yönde. Dolardaki yükseliş ile ons altının fiyatındaki yükseliş birlikte gerçekleşeceği için gram altının yılı 1.900 ile 2.000 TL aralığında kapatabileceğini tahmin etmekteyim. Ancak 2024 yılı içerisinde gram altının hedef seviyesinin 2 bin 500 lira olması ihtimalinin güçlü olduğunu söyleyebilirim”

“ENFLASYON DÜNYANIN HER YERİNDE GERİ DÖNDÜ”

İslam Memiş, altın sahibi yatırımcıları ve vatandaşları ifade ediyor. Memiş, "Eğer ev, araba gibi bir takım ihtiyaçları yoksa ellerinde altınları saklamaya devam etsinler. Yeni rekor rakamları ortaya çıkmaya devam edecektir. Enflasyon geri döndü bütün dünyada. Bu yüzden daha değerli emtialara doğru bir eğilim göreceğimizi düşünüyorum." dedi.