Evi olanlar hemen kontrol etsin! Geliri bu rakamın üzerinde olanlara kötü haber

Eğer eviniz var geliriniz bu tutarların üstündeyse kötü haberler geldi! Tüm detaylar haberimizde.

Evi olanlar hemen kontrol etsin! Geliri bu rakamın üzerinde olanlara kötü haber

Ev sahiplerine kötü haber verildi! Geliri bu tutar üstünde olanlar daha fazla ödeme yapacak! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

EV SAHİPLERİNE KÖTÜ HABER

Gelir İdaresi Başkanlığı kira geliri olan 4.5 milyon konutla ilgili analizler yapmaya başladı. Kira gelirleri 21 bin TL üstünde olan mükellefler 1 Nisan tarihine kadar beyanname vererek ilk taksit ödemelerini yapabilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kira gelirleriyle ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesinden sonra kira geliri elde edebilme potansiyeli olan 4.5 milyon konut analizi yapılıyor. Kiralık olarak kullanılan adreslerde fiili tespitler yapılacak.' Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı ise aylık 10 bin TL ve 20 bin TL kira geliri olan kişilerin ödeyeceği tutarları hesapladı. Açıklamasında şu sözlere yer verdi; 'Gelir İdaresi Başkanlığı 2023 senesi Aralık verileri kapsamında ülkede 2 milyon 266 bin 450 faal kira geliri vergisi mükellefi var. 2023 senesiyle ilgili yıllık kira gelir vergisi beyannamesinin verilmesi ve ilk taksit ödemeleri 1 Nisan günü bitecek. Gelir Vergisi Kanunu 70. madde kapsamında belirlenen mal ve hakların kiraya verilmesiyle ilgili gelirler gayrimenkul sermaye iradı olarak ifade ediliyor ve bu gelirler belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. Mükelleflerin 2023 senesinde tahsil ettiği kira bedeli konutlarda 21 bin TL, iş yerlerinde 150 bin TL ve üstündeyse 1 Nisan tarihine kadar ilk taksit ödemelerini yapmaları gerekiyor. 2023 senesinde yeniden değerleme oranı yüzde 58.46 olarak açıklandı. Bu kapsamda 2024 senesi gelirleri için konutlarda istisna tutarı 33 bin TL'ye yükselecek. İş yeri kira geliri olanlar gayrimenkul sermaye iratlarının beyanında kullanılmış sınır tutarı 2024 gelirleri için 230 bin TL'ye yükselecek. Bu tutarlar Mart ayı beyannameleri için geçerli olmayacak. Mart ayında 2023 senesi oranları üstünden değerlendirme yapılacak. Konut kira geliri 21 bin TL üstünde olan, iş yeri kira geliri 150 bin TL üstünde olan kişiler beyanname vermek zorunda olacak. Gelir ve yaşam koşulları araştırmaları kapsamında 2022 senesinde konutun mülkiyet durumlarına göre kişilerin yüzde 56.7'sinin oturduğu konut kendilerine aitken, yüzde 27.2'si kiracı olarak yaşıyor. Lojmanlarda oturan kişilerin sayısı yüzde 1.1, kendi konutunda oturmayan ve kira ödemeyenlerin oranı yüzde 15.1. 

konut kira gelirleriyle ilgili son uyarılar

Bu rakamlara göre kiracı sayısına bakıldığında 7 milyona yakın kiracı var ama beyanların 2.5 milyona bile ulaşamadığı görülüyor. Özellikle de son 2 senedeki kira artışları sonrasında istisna sınırına girebilecek konut sayısı çok sınırlı olacak. Özellikle 4.5 milyona yakın taşınmazın incelenecek olması beyan eksikliğini de giderir. Son dönemlerde beyannameler Hazır Beyan Sistemi ile internet üstünden verilebiliyor. Hazır Beyan mobil uygulaması ile telefonlardan, e-Beyanname sistemiyle elektronik ortamdan ya da vergi dairelerinden verilebiliyor. Bu sistemde kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı an beyanname verilmiş oluyor. Konut gelirleri süre içinde beyan edilmezse ya da eksik beyan edilirse 2023 senesi için belirlenmiş 21 bin TL istisnada yararlanılmayacak. Kira geliri beyan edilmediğinin ya da eksik beyan edildiğinin tespit edilmesiyle birlikte vergi dairesi cezalı tarhiyat uygular. Gelir Vergisi Genel Tebliği kapsamında her konut için 500 TL ve üstünde, iş yerlerinde miktar sınırlaması olmadan kiraya verenlerle kiracıların, kirayla ilgili tahsilat ve ödemelerini banka ve finans kurumları ya da posta adresleriyle gerçekleştirmeleri ve bu kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenmiş belgelerle ödemeleri tevsik etmeleri zorunludur. Bu zorunluluğa uymayanlar her işlem için Vergi Usul Kanunu mükerrer 355. maddesi kapsamında o sene belirlenen miktardan az olmamak şartıyla işleme konu tutarın yüzde 5 oranında özel usulsüzlük cezası alır. Bu kapsamda kiracıların da ödemelerini bankadan yapma konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor. Vergi ödemelerinde adaletin olması için doğrudan ödenen vergi gelirlerindeki tahsilatın artırılması gerekiyor. Bu konuda epey eksikler var. Aylık tek gelir olarak 10 bin TL konut kira geliri elde eden kişinin, götürü gider yöntemini seçmesiyle 13 bin 330 TL gelir vergisi, 467.20 TL damga vergisi ödemesi gerekiyor. Aylık 20 bin TL'ye yükseldiğinde yaklaşık 36 bin 260 TL gelir vergisi, 467.20 TL damga vergisi ödemesi gerekiyor.'