En ucuz sigara 66 TL oluyor! O tarihte 10 TL birden büyük zam gelecek

Temmuz ayında sigara fiyatları artacak. Fiyat artışı sonrasında en ucuz sigara 66 TL'ye mal olacak. İşte konuya ilişkin detaylar..

En ucuz sigara 66 TL oluyor! O tarihte 10 TL birden büyük zam gelecek

Sigara fiyatları son dönemde kademeli olarak artıyor ancak tam anlamıyla fiyat artışı temmuz ayında başlayacak. Geçtiğimiz haftalarda sigara satış fiyatlarına 3 TL zam yapıldı. Ancak henüz tam anlamıyla bir artış yapılmadığı söylendi.

Bu yılın ikinci yarısında ÖTV artışı var!

Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında güncellemesi yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tütün ve alkol ürünlerinin fiyat artışını doğrudan etkilemekte. 2023 yılı ilk beş ayı içinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) %17,87 olarak açıklandı. Ancak uzmanlar bu yılın ikinci yarısında ÜFE artış oranının yüzde 20'yi aşacağını ve bunun da sigara fiyatlarını etkileyeceğini öngörüyor. Böyle bir artış tütün vergisi politikasını daha da güçlendirecektir.

En ucuz sigara 66 TL oluyor

10 LİRALIK VERGİ ARTIŞI OLABİLİR

Şu anda sigarada paket başına sabit vergi 1.4249 TL'dir. Bu da 20 sigara içeren toplam 28,5 TL'ye denk gelmekte. Yüzde 20'lik vergi artışıyla bu tutar 34,2 TL'ye çıkıyor. Ayrıca ek sabit vergi şu anda 4,8 TL'dir ancak yüzde 20 artarak 5,8 TL'ye çıkacak.

Bu hesaplamalar dikkate alındığında sigaranın perakende fiyatının ise 60 TL'nin altında olmayacağı tahmin ediliyor. Piyasadaki en ucuz sigaranın fiyatı zaten 56 TL olduğundan, 10 TL'lik vergi artışının fiyatı 66 TL'ye çıkarması bekleniyor.