En düşük emekli maaşında sil baştan hesap! 10.000-12.000 TL maaş alan emekliler dikkat

Emekli maaşları Temmuz zammının ardından kaç TL olacak? Cevabı haberimizde...

En düşük emekli maaşında sil baştan hesap! 10.000-12.000 TL maaş alan emekliler dikkat

Emeklilerin merakla beklediği zam dönemi yaklaşıyor. 3 Temmuz tarihinde TÜİK’in haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte, yılın ilk 6 ayına ilişkin enflasyon farkı belirlenmiş olacak. Bu gelişme, milyonlarca emeklinin maaşlarına yapılacak zam oranını doğrudan etkileyecek.

Son yıllarda kök maaş kavramı, emekliler arasında sıkça tartışılan bir konu haline geldi. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, kök maaş ve en düşük emekli maaşı arasındaki farkı şu şekilde açıkladı:

“Kök maaş, sigortalı çalışanın prime esas kazancını ifade eder ve maaş zammı bu temel üzerinden hesaplanır. Eğer sigorta priminiz düşük yatırıldıysa, maaşınız en düşük emekli maaşı skalasında olacaktır. Dolayısıyla, yapılan oransal zamlar kök maaşa uygulanır. Ancak en düşük emekli maaşı tamamlanırken, kök maaşın üzerine yapılan zam oranı, düşük prim ödemesi yapan emekliler için yeterli olmaz.”

en düşük emekli maaşı

Örnek vermek gerekirse, kök maaşınız 8 bin TL ise ve tahmini 6 aylık enflasyon farkı yüzde 25 olarak belirlendiyse, kök maaşınıza yapılacak zam 2 bin TL olacaktır. Bu durumda maaşınız 10 bin TL’ye çıkacaktır. Ancak, en düşük emekli maaşı 10 bin TL’de sabit kaldığında, siz oransal zamdan faydalanamamış olacaksınız. Eğer en düşük emekli maaşı 15 bin TL’ye çıkarılırsa, kök maaşınız 10 bin TL’ye tamamlanacak, devlet maaşınızı 15 bin TL’ye yükseltecektir.

Her dönem kök maaşlara yönelik bir düzenleme beklentisi bulunmaktadır. Bayram, kök maaşın en düşük emekli maaşıyla eşitlenmesi gerektiğini belirtiyor: “Eğer en düşük emekli maaşı kök maaşa sabitlenirse, hem asgari ücretle aradaki makas kapanmış olur, hem de bu tartışmalar son bulur.”

Muhammet Bayram, en düşük emekli maaşı için tahminlerini de paylaştı. Bayram’a göre, en düşük emekli maaşının yüzde 50 artışla 15 bin TL civarına çıkması bekleniyor. Ancak yapılacak oransal zam yüzde 25 civarında olacaktır. Bu da kök maaşın en düşük emekli maaşıyla eşitlenmesi gerektiği yönündeki tartışmaları tekrar gündeme getirecektir.

en düşük emekli maaşı

Bayram, hedeflenen enflasyona göre bir maaş zammı yapılmasının planlandığını ve bu durumun enflasyon beklentilerini dengeleyeceğini belirtiyor. “Kişiler ne kadar maaş alacaklarını bilirlerse, yarının ihtiyacını bugünden almazlar. Bu da enflasyonun daha fazla artmasının önüne geçer” diyor.

Emeklilerin yeni maaşlarını öğrenmek ve yapılacak zam oranlarını takip etmek için e-Devlet üzerinden sigorta sistemine giriş yaparak kök maaşlarını kontrol etmeleri önem arz ediyor. Bu sayede, yapılacak düzenlemeler ve maaş artışları hakkında net bilgi sahibi olabilirler.