En düşük emekli maaşı sızdırıldı! 7500 TL'yi unutturacak güzel rakam geliyor

Yeni yıla sayılı günler kala emeklilerin yüzünü güldürecek haber nihayet geldi. Milyonları aşkın emeklinin dört gözle beklediği emekli maaşı zammı için beklenen haber geldi. İşte detaylar…

En düşük emekli maaşı sızdırıldı! 7500 TL'yi unutturacak güzel rakam geliyor

Son zamanlarda gündemdeki konuların başında gelen emekli maaşları için sıcak bir gelişme yaşandı. Detaylar haberimizde…

su

EMEKLİLERE BÜYÜK MÜJDE GELDİ! EN DÜŞÜK AYLIK BU KADAR OLACAK

Yaklaşık 16 milyon emekliyi doğrudan etkileyecek olan yeni yıl zamlarına artık sayılı günler kaldı. SSK ve Bekir emekli maaşları, artış oranına göre yılda iki kez artırılıyor. Bu durumda SSK ve Bekir'in emekli maaşlarına 2023 yılının ikinci yarısındaki enflasyon oranına göre Ocak ayında zam yapılacak. Altı aylık enflasyon oranı ve yeni emeklilik sistemi dikkate alındığında yeni yılda asgari emekli maaşının 10 bin lirayı aşması bekleniyor.

Altı aylık enflasyon ve yeni emeklilik sistemi nedeniyle yeni yılda asgari emekli maaşı 10 bin lirayı aşacak. Yaklaşık 16 milyon emekliyi doğrudan etkileyecek yeni yıla sayılı günler kaldı. TÜİK'in Ocak ayında yayınladığı Aralık ayı enflasyon rakamlarına göre artış kesinleşecek ve emekli maaşlarına altı aylık enflasyon farkı kadar zam yapılacak. TÜİK'in açıkladığı dört aylık enflasyon oranına bakıldığında Ekim ayında enflasyon oranı aylık bazda yüzde 3,43, yıllık bazda ise yüzde 61,36 oldu. Dört aylık enflasyon oranı ise yüzde 29,40 olarak belirlendi. Ekim ayı enflasyon verilerinin ardından emekli ve sosyal güvenlik unsuru olmayan memurların 4 aylık artış oranları açıklandı.

Böylece SSK ve BAĞ-KUR emekli sayısında 4 aylık artış yüzde 29,40, memur sayısında ise enflasyon farkı dahil 4 aylık artış yüzde 40,39 oldu. Ayrıca Merkez Bankası yıl sonunda beklenen en düşük enflasyon oranını %65, en yüksek enflasyon oranını ise %68 olarak açıkladı. Emekliler için yıl sonunda olası artış oranı dikkate alındığında, en az yüzde 65 beklenen enflasyon dikkate alındığında SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yüzde 37,76, memur ve emekli maaşlarına ise yüzde 49,45 zam yapılacak.

Merkez Bankası'nın en yüksek tahmini olan yüzde 68'lik enflasyon oranının gerçekleşmesi durumunda SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşları yüzde 40,28, memur ve emekli maaşları ise yüzde 52,19 oranında artacak. Kasım ve Aralık aylarında enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte emekli ve memurların yararlanacağı altı aylık enflasyon açığı da netleşecek.

SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşları artış oranına göre yılda iki kez artırılıyor. Bu durumda SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları 2023 yılının ikinci yarısındaki enflasyon oranına göre Ocak ayında artacak. Merkez Bankası'nın ikinci altı ay için öngördüğü yüzde 37,76 enflasyon gerçek olduğunda Reel anlamda en düşük enflasyon gerçekleştiği dönemde en düşük kök ücret olan 5 bin 500’lük rakamın 7 bin 500’ü geçecek.

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Emeklilerin yükünü daha da azaltacak çözümler geliştiriyoruz ve bunları yakın zamanda hayata geçireceğiz" dediği öğrenildi. Altı aylık dönemde enflasyon artacak. Bu kapsamda asgari emekli maaşının 10 bin lirayı aşması bekleniyor.