Emekliye zam hesabı sil baştan değişti! Yüzde 26'lık zamla yeni maaş tablosu netleşti!

Emekli aylıklarındaki artış oranı üç hafta içinde kesinleşecek. Yılın ilk günlerinde SSK ve Bağ-Kur emeklilerine uygulanan yüzde 11,68 ek artışla birlikte toplam zam oranı yüzde 49,25'e ulaştı. Böylece en düşük emekli aylığı 10 bin Türk Lirası'na çıkarıldı. Temmuz ayında yapılacak düzenleme ile emekli maaşlarındaki temel tutarlar ve asgari geçim miktarları yeniden belirlenecek. Ayrıca, emekli maaşlarına yapılan zammın ardından ilave ödemeler de hesaplanacak.

Emekliye zam hesabı sil baştan değişti! Yüzde 26'lık zamla yeni maaş tablosu netleşti!

Emekli maaşlarına yapılacak zam ve asgari emekli maaşı artışı gibi iki önemli düzenleme, Temmuz ayının başlarında gerçekleştirilecek. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaşlarında görülecek bu artışlar, Temmuz'un ilk iki haftası içinde uygulanacak ve yaklaşık 16 milyon emekliyi doğrudan etkileyecek.

Emekli Maaşlarına Yapılacak Zam İki Aşamalı Olacak:

Hükümet, kalıcı bir refah seviyesi artışı için enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyor ve bu doğrultuda maaş artışları için piyasa tahminlerine göre hareket ediyor. Enflasyonun kontrol altına alınması ve ekonominin deprem etkilerini geride bırakmasının ardından, emeklilere yönelik ek zam uygulaması kademeli olarak devam edecek. Temmuz ayında, 16 milyon emeklinin maaşlarında kök zammın yanı sıra en düşük emekli maaşı artışı da gerçekleşecek.

  1. 3 Temmuz 2024'te altı aylık enflasyon verileri netleşecek.
  2. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök maaş zammı miktarı açıklanacak.
  3. Memur ve memur emeklilerinin zam oranları, enflasyon farkı ve yüzde 10'luk toplu sözleşme zammı dikkate alınarak hesaplanacak.
  4. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri için maaş zammı eşitleme yöntemi görüşülecek.
  5. En düşük emekli maaşı artışı için adımlar atılacak ve yeni maaş miktarı Meclis onayına sunulacak.

emekli maaşı

Son Veriye Doğru

Emekli ve memur maaş zammı, 3 Temmuz Çarşamba günü Haziran ayının enflasyon verilerinin açıklanmasıyla netleşecek. Bu veriyle birlikte, 16 milyon emekli ve 4 milyon memurun maaş miktarları kesinlik kazanacak.

Altı Aylık Enflasyon Tahmini %25,86

Merkez Bankası'nın Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yer alan tahminlere göre; Haziran ayı enflasyonunun %2,56 olması ve buna bağlı olarak Tüketici Fiyat Endeksi'nin 2.340,26 seviyesine çıkması öngörülüyor.

Ocak ile Haziran ayları arasındaki altı aylık dönemde enflasyon oranının yaklaşık olarak %25,86 olacağı tahmin ediliyor. Bu da enflasyonun genel olarak %26 civarında gerçekleşeceğine işaret ediyor.

  •   Altı aylık enflasyon tahmini: %25,86
  •   SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam: %25,86
  •   Memurların enflasyon farkı: %9,44
  •   Memurların toplu sözleşme zammı: %10
  •   Memurların toplam zam oranı (enflasyon farkı dahil): %20,04

emekli maaşı

Temmuz ayında, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına beklenen enflasyon artışı %26 civarında olurken, memur ve memur emeklileri için bu artış yaklaşık %21 olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda son iki yıldır uygulanan refah payının Temmuz'da da gündeme gelmesi öngörülüyor. Enflasyon oranlarına ek olarak, %5 ile %15 arasında değişen ek zam oranları da değerlendiriliyor. Enflasyon oranlarının netleşmesinin ardından ekonomi yönetimi nihai kararını açıklayacak. Ancak şu anki asıl mesele enflasyonla mücadele olarak öne çıkıyor.

Memur emeklileri, enflasyon farklarına ve toplu sözleşme zamlarına göre maaş artışı alıyorlar. 2024 Ocak döneminde, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı %37,57 iken, refah payı eklenerek %49,25'e çıkarıldı ve böylece memur emeklileriyle eşitlenmiş oldu. Temmuz ayında da benzer bir eşitleme yöntemi gündemde yer alıyor. Eşitleme uygulaması devreye girerse, memur emeklileri ekstra olarak %5'in üzerinde bir zam elde etmiş olacaklar.