Emeklilere sürpriz zam haberi! Maaş hesaplamasında değişiklik: İşte güncel maaş tablosu...

Memur ve emeklilere yönelik seyyanen zam müjdesi! Temmuz ayıyla birlikte en düşük memur maaşı 22 bin TL'ye çıktı. Emeklilere ise yüzde 25 zam yapılacak. Detaylar için makaleyi okuyun!

Emeklilere sürpriz zam haberi! Maaş hesaplamasında değişiklik: İşte güncel maaş tablosu...

Seyyanen zam meclisten geçti mi? sorusu, bu hafta en çok araştırılan konulardan biri oldu. Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği zam oranları sonunda netleşti. Temmuz ayında en düşük memur maaşı 22 bin TL'ye çıkarıldı ve kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde yüzde 17.55 oranında zam yapıldı. Bu seyyanen zamla birlikte memur maaşlarına net 8 bin 77 TL artış öngörüldü. Emeklilere ise yüzde 25 zam yapılması kararlaştırıldı. Seyyanen zamla ilgili olarak yeni bir açıklama daha yapıldı ve maaş hesaplamalarında değişiklikler oldu. İşte yeni maaş tablosu ve zamla ilgili detaylar.

Emekli ve memur maaşlarına yapılan zamla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Yeni zam düzenlemesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Bu düzenleme, en düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkartırken, emekli aylıklarına da yüzde 25 zam getirdi. Ayrıca konut kiralarında yapılacak artış da yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Bu torba yasa telifindeki düzenlemeler, TBMM Genel Kurulu'nda gece geç saatlere kadar süren görüşmeler sonucunda kabul edildi.

Yeni düzenleme ile birlikte Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sebebiyle ortaya çıkan finansman ihtiyacının karşılanması için bir kereye mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulanacak. Düzenlemeye göre, düzenlemenin yayımlandığı tarihte kayıtlı ve tescilli olan otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar, ek MTV kapsamında olacak. Ek MTV, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar uygulanacak. Ayrıca, net borç kullanımı tutarı, 2023 yılı için Hazine ve Maliye Bakanı ile Cumhurbaşkanı tarafından artırılan net borç kullanım tutarının 3 katı olarak uygulanacak.

Akaryakıt Vergisi Düzenlemesi

Yeni düzenlemeye göre, akaryakıtla ilgili listede yer alan maktu vergi tutarları veya Cumhurbaşkanınca belirlenen en son maktu vergi tutarları, ocak ve temmuz aylarında TÜİK tarafından ilan edilen yurt içi üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilan edildiği tarihten itibaren yeniden belirlenecektir.

para-6-001.webp

Asgari Ücret Desteği ve Kurumlar Vergisi

2023 Temmuz-Aralık aylarında işverenlere günlük 16,66 TL, aylık 500 TL asgari ücret desteği sağlanacak. Ayrıca, kurum kazancı üzerinden alınan yüzde 20 oranındaki kurumlar vergisi yüzde 25'e çıkarılacak. İhracatçıların ihracattan elde ettikleri kazançlarına 1 puan indirimli olarak uygulanan kurumlar vergisi oranı ise 5 puan indirimli olarak uygulanacak. Kurumlar vergisi mükelleflerinin aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kârın yüzde 50'si olan istisna oranı ise yüzde 25'e indirilecektir.

Kovid-19 döneminde kanunlar kapsamında verilen ve 9 Kasım 2022'den önce tahsil edilen idari para cezaları iade edilecektir. Ayrıca, tüm kamu personeline 8 bin 77 TL ilave ödeme yapılacak. Bu düzenleme madde 15 Temmuz'dan itibaren uygulanmak üzere yayım tarihinde yürürlüğe girecektir. Memurların ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında ocak ayında yüzde 30 oranında yapılan zam ile temmuz ayında yapılacak artışlar ve 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında işçilere ocak ayında yüzde 45, temmuz ayında yüzde 15 oranında artış yapılması nedeniyle ortaya çıkan ödenek ihtiyacının karşılanması için gerekli ödeneği eklemede Cumhurbaşkanı yetkili olacaktır.